Salátás VKF!

Sikerült távol maradnom jó néhány VKF!-től és az utóbbi időben a blogomtól is (az okoról majd egyszer), de ezt az alkalmat semmiképpen sem szerettem volna elszalasztani. Közel áll a szívemhez a kiírás, nagy saláta fogyasztó, készítő, rajongó vagyok. Csak egy napot késtem és még nem is ettem a pályaműből, pedig ez a mai ebédem (15:18). Szünet, ebéd.


Mindenféle salátát szeretek, csak meg kell találni mindig az adott alkalomhoz illőt. Leginkább azokat kedvelem, amelyek önmagukban is kitesznek egy étkezést, helyettesítenek egy fogást. Tavaly, amíg kedves barátném még a kolléganőm is volt, heti 2-4 alkalommal készítettünk magunknak saláta-ebédet. Mindig más hozta a hozzávalókat, volt hogy mindketten hozzájárultunk valamivel. Egy alapkészletet tartottunk az irodában (olíva olaj, balzsamecet, provance-i fűszersó, méz), a többit mindig vittük reggel. Azok voltak a legjobb ebédek! Több salátát azóta is készítek itthon az akkoriban kifejlesztett prototípusok közül. Terveztem, hogy összeállítok ezekből egy sorozatot, de elég idő ment el az elkészítés, (pletyka, kinek mi a baja, öröme, stb.), elfogyasztással, nem állhattam neki még fotózni is, mégis csak munkahelyen voltunk – még ha szerencsénkre laza környezetben is – így ez elmaradt. A mostani saláta emléket állít ennek az arany időszaknak, mert sokban hasonlít azokra a salátákra: laktató, nem csak zöldből áll, színes, van benne valami ropogós. Egy kicsit több időbe telik elkészíteni és munkahelyen, a grillezés miatt, nem is lehetne. De mostanában nem is rohanok annyira.

Pácolt grillezett cukkini saláta


Recept (2 személyre)

1 nagyobb cukkini
1 pita
8 dkg feta sajt
4 marék vegyes zöld (bébi spenót, ruccola, római saláta)
1 citrom reszelt héja
1/2 tk őrölt rozmaring (vagy 1 szál friss, apróra vágva)
olíva olaj
1/2 citrom leve
1 csipet cayenne bors
frissen őrölt vegyes bors
1 tk méz

A cukkinit megmosom, szárazra törlöm és 1/2 cm-es karikákra vágom. Besózom és 10 percre félrerakom. A pitát lapjával kettévágom és negyedelem, így 8 cikkelyt kapok. Kevés olíva olajjal meglocsolom és 180 fokos süt
őben aranybarnára sütöm. Felhszanálásig félreteszem. A cukkiniszeleteket papírtörlővel alaposan megtörlöm (ez fontos, mert különben túl sós lesz), ráreszelem a citrom alaposan megmosott héját, megszórom rozmaringgal és 1 ek olíva olajjal meglocsolom, 10 percig állni hagyom. Forró grillrácson vagy grillserpenyőben megsütöm a szeleteket, hogy szép csíkosak legyenek, de ne essenek teljesen össze.
Összeállítom a salátát: a zöldeket összetépkedem, a fetát közéjük morzsolom, a sült pitát összetöröm és a zöldekre szórom, fejenként 2 cikkelyt félreteszek, ezt majd a salát mellé adom. Az öntethez összekeverek 3 ek olíva olajat 1/2 citrom levével, a cayenne és a vegyes borssal, és a mézzel. Az öntettel meglocsolom a salátát, majd lazán hozzákeverem a cukkini szeleteket.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -