Salmorejo

Van-e ennél jobb megoldás nyári levesre? Aligha. A leghosszabb időt igénylő és legbonyolultabb konyhai művelet az elkészítése során a levesbetétként a tetejére kerülő főtt tojás főzése. Amíg a tojás fő (10 perc), a leves is elkészül. Innentől már csak hűteni kell. Maradt belőle egy kis adag, másnap sokkal finomabb volt, ezért érdemes legalább 4-5 órán át hűteni, mielőtt elfogyasztanánk. Tomboló nyári hőségben nem is kell más ebéd vagy vacsora. Tartalmas, hihetetlenül ízletes, hűsítő és nem kell vele pepecselni. Jó turmixgéppel még lábat lógatni is lesz időnk, amíg a tojás fő.

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg édes paradicsom (vagy 2 egész paradicsom konzerv+1/2 l passata)
2 gerezd fokhagyma
tengeri só
10 dkg durvára vágott szikkadt kenyér héja nélkül
10 ek. jó minőségű extra szűz olívaolaj
2 ek. finom vörösborecet
csipet cukor
frissen őrölt feketebors

1 kisebb narancs
1 főtt tojás
3 ek. apróra vágott serrano sonka

Elkészítés:

A kenyeret turmixgépbe tesszük és finom morzsává őröljük. Hozzáöntjük a konzervet és a paradicsompürét, összeturmixoljuk. A fokhagymagerezdeket 1 tk. sóval mozsárban péppé zúzzuk, a turmixgépbe tesszük és hozzákeverjük a paradicsomos kenyérhez. Lassan, fokozatosan belecsurgatjuk az olívaolajat. Almapüré sűrűségű levest kapunk, egy kicsit lehet vízzel higítani, de ez ízlés kérdése. Nagy tálba öntjük, hozzákeverjük az ecetet, sót (ha kell), borsot, csipet cukrot.

Ha narancsot is teszünk hozzá, akkor a narancs húsát kifilézzük és kis darabokban a leveshez keverjük 2 ek. narancslével együtt (ehhez egyszerűen belefacsarjuk a maradék levet a narancsból). 2-4 órára a hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt tálakba szedjük és megszórjuk apróra vágott serrano sonkával és főtt tojással.

 

A Salmorejo eredetileg cordobai étel, jellegzetesen paradicsomból és kenyérből készül olívaolaj és vörösborecet hozzáadásával. A gazpachotól annyiban tér el, hogy nem kerül bele más zöldség a paradicsomon kívül (ami ugye nem is zöldség, hanem gyümölcs) és több benne a kenyér. A tetejére minden esetben apróra vágott serrano sonkát és főtt tojást szórnak. Több variációja is létezik, attól függően, hogy az adott szakács épp milyen lábbal kelt fel aznap – izgalmas narancsdarabkákkal és -lével is, de ha valaki nem annyira kísérletező kedvű, maradhat az eredeti receptnél. Ehhez a leveshez igazi nyári, zamatos paradicsom kell, de ennek hiányában is elkészíthetjük a jól bevált, megbízható minőségű olasz paradicsomkonzervből.

 

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -