Sárgarépaleves, de finom!

Bevallom a sárgarépaleves elnevezés számomra sem vonzó igazán. Sokat gondolkoztam, hogy mivel lehetne egy kicsit feldobni, de végül mégis ennél maradtam, mert inkább a koncepcióval van első hangzásra a probléma. Ritkán eszünk sárgarépából készült levest, mármint olyat, ami a fűszereken kívül csak sárgarépából van és ez látszik is rajta. Éppen ezért olvastam el egyáltalán a receptet, amikor megláttam, mert nehezen hittem el, hogy az valami jó dolog lehet. Hölgyeim és Uraim, jelentem, ez a leves finom! Nagyon finom! A recept a Gourmet novemberi számából származik, egy baráti társaságnak készülő Thanksgiving vacsora menüjének része. Az egész menüsor ínycsiklandó, így nem meglepő, hogy a leves is izgalmas. Az eredetin csak annyit változtattam, hogy friss gyömbért használtam (1,5 cm darabot vékony szeletekre vágva) és megdupláztam a curry és a babérlevél mennyiségeket. Mindenkinek ajánlom, mert eltér a megszokottól, nagyon kiegyensúlyozott, de egyben szokatlan ízvilága van, egyáltalán nem olyan bizarr, mint amilyennek látszik, hangzik. Igazi felfedezés.

Sárgarépaleves pörkölt mandulával


Ajánlom Chili és Vanilia Zsófijának, Brüsszelben készült 🙂

Recept (4 személyre)
Ez az eredeti recept, a változtatásaim fent.

4 nagyobb salotta hagyma
1 babérlevél
1/4 tk őrölt gyömbér
1 púpos tk currypor
1 tk friss kakukkfű
3 ek vaj
1 db közepes krumpli
75 dkg sárgarépa
4, 5 dl csirke alaplé (vagy zöldség alaplé)
2,5 dl alma cider
2,5 dl víz
1 tk só
őrölt bors
3 ek szeletelt mandula pörkölve

Az apróra vágott hagymát a babérlevéllel, gyömbérrel, curryporral és kakukkfűvel a vajon puhára párolom. A répát és a krumplit megtisztítom, egyforma kockákra vágom és hozzáadom a hagymához. Felöntöm a folyadékokkal (alaplé, cider, víz), sózom, borsozom és a zöldségeket puhára főzöm, kb 30 perc.
Ha kész, kiszedem a babérleveleket és turmixgépben krémesre turmixolom a levest.
A mandulát száraz serpenyőben megpirítom (lehet sütőben is), a kész levesre szórom, tálalom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -