Segítsüti: licitálj és támogasd a Down Egyesületet!

Ha valamire megtanított vagy legalábbis igyekszik megtanítani az anyaság az az, hogy lazítsak és fogadjam el, hogy nem lehet mindent kontrollálni. Muszáj elfogadni a természet törvényeit – akármennyire is közhelyesen hangzik ez. Lehetnek és voltak is hangzatos nevelési elveim, de ha az én gyerekem természete pont nem olyan, ami az elképzelt neveléssel irányítható akkor csak háború lesz, nevelés nem. Most inkább vannak új elveim. És én azon szerencsések közé tartozom, akinek a gyereke nem egy nehéz eset, sőt, egy problémamentes terhesség után viszonylag problémamentesen, születési rendellenesség nélkül jött a világra. Ezt az ember természetesnek veszi, egészen addig, amíg a természet be nem bizonyítja, hogy lehet másképp is.

Az idei Segítsüti licittel a Down szindrómás gyerekeket támogatjuk, az adományokat a Down Egyesület számára gyűjtjük. Licitáljatok a Segítsüti oldalán!

A 27 gasztroblogger által felajánlott süteményekre 2011. március 30.- április 2. 23:59-ig lehet. Idei újdonságunk, hogy céges támogatók részére három külön süteménycsomagot bocsátunk licitre. Az árverést követően megint lesz receptfüzet és egyéb tárgyi ajándékok is, amelyek kisebb összegért megvásárolhatók.

Szakítva az eddigi hagyományokkal, idén sós kekszet készítettem. Egyből három félét.

  • Cheddar-cayenne bors
  • Comté-mák-pirospaprika
  • Füge-pecorino

A dobozban összesen 36 keksz lesz, a fenti három ízesítésben. Az alapreceptet rengeteg variációban el tudom képzelni, talán nem meglepő, hogy nekem a fügés-pecorinos a kedvencem. A teljes adag tésztát három részre osztottam és három különböző sajttal, illetve fűszerrel ízesítettem, a recept egy variációra – a fügésre – szól.

Recept (36 kekszhez)

15 liszt
5 dkg kukoricaliszt
1/4 tk sütőpor
1/2 tk só
9 dkg hideg vaj
20 dkg friss pecorino sajt
2 nagy, puha, aszalt füge
4 ek hideg víz

1 tojás a kenéshez

A sütőt 200 fokra előmelegítem.
A lisztet a kukoricaliszttel, sóval, sütőporral összekeverem. Robotgépben hozzákeverem a hideg, kis kockákra vágott vajat. Amikor elmorzsolódott a vaj, hozzáadom az apróra vágott fügét és a reszelt pecorinot. Elkeverem, majd annyi vizet adok hozzá kanalanként, egy kicsit mindig várva, hogy a gép összedolgozza a tésztát, amíg a tészta összeáll. Vigyázni kell, hogy ne legyen ragacsos.
A tésztát gyors mozdulatokkal labdává gyúrom és lisztezett munkalapon 2-3 mm vastagra nyújtom. Tetszőleges formával kiszúrom, sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem. Villával alaposan megszurkálom a kekszeket, hogy ne emelkedjenek fel, majd megkenem egy kevés felvert tojással. Előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütöm. Rácson hagyom kihűlni.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -