A smoothie egy rákattanás. Itatja magát, könnyen elkészül és más országokban azonnal hozzá is férhető, csak le kell tekerni a kupakot a műanyag flakonról és már tölthetjük is magunkba az ajánlott napi gyümölcsadag 3/4-edét – bár állítólag itthon is lehet már Innocentet kapni. Egy Gordon Ramsay sorozatban (talán az F word volt) ellenkampányt is indítottak, mert annyira népszerűvé vált a smoothie fogyasztása a szigetországban, hogy azért aggódott Janet Street Porter, hogy túl sok cukrot fogyasztanak így az angolok. Már tényleg semmi se elég jó. Tény, hogy ott a bolti italokat vizsgálták és ezek helyett javasolta a hölgy a friss gyümölcs fogyasztását. Az otthon készített smoothie-k nagy része csak gyümölcsöt tartalmaz, így nem kell a hozzáadott cukor miatt aggódni. Persze el tudok képzelni olyan esetet, főleg télen, amikor egy kis méz csodákat tesz…

Barack-maracuja smoothie

Ebben a smoothie-ban nincs hozzáadott cukor, de van benne két különleges hozzávaló. Lehet ezeket helyettesíteni, de akkor már egész másról beszélünk, ez most egy ilyen recept. Az egyik titkos összetevő a maracuja (passion fruit), amit lehet néha kapni a Culinarisban frissen, de sokkal gazdaságosabb kiszerelések is léteznek (így sem olcsó sajnos). Én T. Nagy Tamásnál szoktam venni fagyaztott maracuja pürét. Az 1 kg-os doboz fél évig is kitart, ellenben annyira finom, hogy néha megengedem magunkknak ezt a luxust. A másik csodaelem a kókuszvíz, ami nem összekeverendő a kókusztejjel, ez a friss, zöld, zsenge kókuszdióban található lé, bioboltokban néha lehet kapni és a DM-ben is van már 0,33 dl-es kiszerelésben. Magas ásványi anyag – főleg kálium – természetes cukor, és azonnal felszívódó protein tartalma miatt simán csak csodaszernek és a legtermészetesebb energiaitalnak szokták hívni. Mellesleg másnapos italnak is szuper, mert enyhíti a kellemetlen tüneteket. Én csak az íze miatt is szeretem, a többi kedvező hatást pedig boldogan veszem tudomásul.

Recept (3-4 adaghoz)

4-5 közepes őszibarack (fehér és sárga húsú vegyesen)
4 ek fagyasztott maracuja püré
1 dl kókuszvíz

A barackokat kimagozom és nagyobb darabokra vágom. A héját rajta szoktam hagyni, szeretem ahogy pettyezi az italt. A barackot a fagyos maracuja pürével együtt a turmixgépbe teszem és selymesre turmixolom. Közben folyamatosan hozzáadagolom a kókuszvizet. Ha nem fagyasztott maracuját használok, néhány kocka jeget is dobok a turmixhoz. Ha pedig nem elég édes a barack, 1 ek mézet is adok hozzá, de ez általában nem szokott kelleni. A maracujától eleve egy kicsit fanyarabb smoothie-ra kell számítani. Nagyon jó napindító ital, de délutáni felfrissüléshez is klassz.

Előző cikkBúcsú a konyhától, G kinevet
Következő cikkCsupa szilvás pite
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

7 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Ahogy Anazar is írja, nincsen bennük hozzáadott cukor: azért sokkal rosszabb a turmix, mint ugynannyi nyers gyümölcsöt megrágva enni, mert a rágás és a szájban lévö enzimek átugrásával hirtelen és sokkal nagyobb mértékben szívódik fel a bennük levö -természetes- cukor. Tehát végeredményben, bár színtiszta gyümölcs, így igazi cukorsokk a szervezetnek, ezért ágálnak ellene a táplálkozástudósok!

  2. Hihi, amikor Balatonon elkezdtem sok évvel ezelőtt tejes turmixkészítés helyett tiszta gyümölcsöt turmixolni (s esetleg némi vízzel higítani), még fogalmam se volt, hogy smoothie-t iszom.

  3. A blog és a recept jó, de ezt a "smoothie" szót nem nagyon kéne erőltetni. Tudom, hogy a "turmix" vagy a "püré" se száz százalékig magyar szó, de valamennyire már meggyökeresedtek.

  4. Remek párosítás!!
    Az Innocent shoothie-jaiban nincs hozzáadott cukor. 2-2,5 dl és a 5-A-DAY egyötöde 'le is van tudva'. De sok a 'smoothie/juice bar' is, szerte a városaban, ráböksz és kifacsarják, no cukor! De túl sokat fogyasztva károsítja a fogakat, és a természetes gyümölcscukor nagyon is megemeli a vércukorszintet, hiszen koncentrált, sok gyümölcs.

  5. G.sztem ne nagyon nevessen, ez igenis recept, 2 remek olyan hozzávalóval, amiért én kimondottan hálás vagyok, h megírtad. köszi. l. dóra

  6. Köszi, szuper ötlet volt ez a fagyasztott maracuja püré, vásároltam is egy 1 kg-os kiszerelést. Viszont a következő problémával állok szemben. Mivel -18C-on kell tárolni, ez egy betonkemény tömb, ami viszont túl nagy ahhoz, hogy egyben felhasználja az ember. Ha viszont felolvasztom, visszafagyasztani már nem szabad. Van esetleg valamilyen ötlet arra, hogy hogyan lehet kisebb darabokat kinyerni belőle? ..jégcsákánnyal mégsem mennék neki 🙂 köszi.

  7. Én egy nagyon éles késsel a fagyott tömbből szoktam kb. ujjnyi szeleteket vágni. A dobozban. Nem mondom, hogy nem kell hozzá erő és nem veszélytelen, de eddig mindig sikerült és elkerültük a kiolvasztást. Sok sikert!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here