Spárgaszezon III.

Ez a spárgamaratonom utolsó postja a jelenlegi állás szerint (lehet, hogy holnap újra jelentkezem, de azért ezt nem tervezem, legalábbis nem spárgával). A hétvégén felhalmozott zöld és fehér spárgák utolsó adagjai sült spárgasaláta formájában végezték. Azt kell, hogy mondjam, a program méltó befejezése lett ez a saláta, ami nem csak nagyon finom, hanem a vöröskáposzta-csírának köszönhetően (lila!) nagyon szépre is sikerült. Zsófival abban (ismét) egyet kell, hogy értsek, hogy a spárga egyik legízletesebb elkészítési módja a sütés. Lehet variálni, már sütéskor is különböző olajokkal és fűszerekkel, majd a sült spárgát további köntösbe öltöztetni salátaként vagy köretként.
A barátnőm szerint, akivel elkövettük a spárgák ellen a végső merényletet, ez a sali fáradtan munka után, fehérborral és sok Dallas pletykával a legélvezetesebb. A bor a Nyakas pincészet Budai Cuvée-je volt.

Sült spárga saláta

Recept (4 személyre)

1/2 kg spárga – zöld és fehér vegyesen
1 csomag bébispenót (kb. 30 dkg)
1 marék vöröskáposzta csíra
4 ek szezámmag pirítva
2 ek olíva olaj
só frissen őrölt bors

Vinaigrette:
2 ek olíva olaj
2 ek málnaecet
2 ek méz
1 ek dijoni mustár

A spárgákat megtisztítom, 2-3 cm-es darabokra vágom, a fejeket félreteszem. A szárakat összeforgatom 2 ek olívaolajjal, sózom, borsozom és forró sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha kívül kissé megpirulnak, de belül puhára sülnek a szárak. A fejeket kb. félidőben teszem a tepsibe, hogy ne égjenek meg.
A szezámmagot száraz serpenyőben aranybarnára pirítom. A vinaigrette-hez a hozzávalókat összekeverem.
A bébispenótot megmosom, salátástálba teszem. Ha a spárga langyosra hűlt, összekeverem a szezámmaggal és a vinaigrette-tel, majd a spenót tetejére púpozom. A vöröskáposzta csírát a tetejére szórom, tálalom.

Változat: nagyon finom, ha sütéskor 1 ek barnacukrot szórunk a spárgára, ettől egy kicsit karamellizálódik is. Ha így teszünk, kevesebb méz kívánkozik a vinaigrette-be.
Bébispenót helyett madársalátával is finom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -