Sticky toffee pudding

Már a neve is csodálatos szerintem – nem lehet rossz, ami ragad és karemellás! Amikor Skóciában jártam (thank you VisitBritain!) kóstolás nélkül is tudtam, hogy szeretni fogom, és azt is sejtettem, hogy ez azok közé fogások közé fog tartozni, amit itthon is elkészítek majd. A tegnapi gyönyörű nyárszerű nap lett a kiválasztott, azon belül az alkalmat az immár második alkalommal megrendezett piknik szolgáltatta. A tapasztalatok azt mutatják egyáltalán nem számít a pikniken, hogy ragad-e az étel vagy nem, mindenképpen elpusztítjuk.

Sticky toffee pudding

A receptre az epicurious.com tavaszi desszertjeinek böngészése közben bukkantam rá, valójában innen is jött az ötlet, hogy épp most épp ezt a süteményt vigyem a piknikre. Azzal a szerkesztővel szívesen beszélgetnék egy kicsit, aki ezt a süteményt a tavaszi kategóriába sorolta, mert szerintem semmiféle rendezőelv szerint nem illik ide 🙂 – a datolya (mert ez van benne, meglepő, nem?) egyáltalán nem tavaszi gyümölcs, a rengeteg karamell pedig nem igazán a tavasszal általánosan keresett könnyű desszert kategória győztese. Állítólag a sticky toffee pudding rajongó Johnny Depp is aggodalmaskodik utólag a bevitt kalóriamennyiség okán. Én is így szoktam.

Nagyon érdekelne, de egylőre nem sikertült rá magyarázatot találnom, hogy az ikonikus Brit süteménybe hogyan került a datolya. Persze értem, hogy nem lehetetlen, de azért a recept olvasásakor meglepett a dolog. És felkészületlenül is ért, mert nem tartok itthon csak úgy datolyát, de egy remek datolyalekvárral sikerült áthidalni ezt a kis problémát, és csakazértsem hiúsult meg a STP projekt. A süti óriási népszerűségnek örvend egyébként, épp ezért eredete sem tisztázott, sokan tartják számon sajátjukként a receptet.

Recept

2×12 dkg puha vaj
12,5 dkg liszt
1/2 cs sütőpor
14 dkg kimagozott datolya
15+5 dkg barnacukor
1 tojás
csipet só

(a lekváros verzióhoz:
22 dkg datolyalekvár
2 dkg barnacukor)

Az eredeti recept szerint a 15 dkg datolyát 1/4 l vízben puhára kell főzni, majd kihűteni.

12 dkg vajat 5 dkg barnacukorral robotgépben habosra verek. Hozzáadom a tojást, kikeverem, majd fokozatosan adagolva hpzzáadom a sóval és sütőporral elkevert lisztet. Hozzákeverem a datolyát/datolyalekvárt. Kivajazott 20×30 cm-es sütőformába öntöm és 160 fokra elpmelegített sütőb teszem. 30 perc alatt készre sül. Nagyon könnyű, omlós tészta lesz.
Amíg a tészta sül, elkészítem a karamellöntetet. Ehhez a maradék 15 dkg barnacukrot, a 12 dkg vajjal, csipet sóval és 0,8 dl vízzel fekteszem egy közepes lábosba. Közepesen erős lángon sűrű karamellszószt főzök belőle – kb. 5 perc. Vigyázni kell rá, mert felhabzik.
A süteményt a sütőből kivéve villával sűrűn megszúrkálom és ráöntöm a szósz felét. Hagyom 15 percet állni, majd kifordítom egy tányérra. A tetejét meglocsolom a maradék szósszal és azonnal, melegen fogyasztjuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -