Mindenkinek ajánlom, hogy tartson sütipartit karácsony előtt! Ennél egyszerűbb módja nincs az aprósütemény-készletek feltöltésének, emellett szórakoztató társasági esemény. Mindössze 5-6 sütni tudó és szerető emberre van szükség, akik vállalják egy nagyobb adag sütemény elkészítését. 6 ember esetében 6×20 kekszet kell elkészíteni és a bulira magunkkal vinni. Itt a sütik huszasával gazdát cserélnek és 6 féle sütivel térhetünk haza, összesen 120 darabbal, ha a sajátunkat is beleszámoljuk). Rengeteg pénzt és időt takaríthatunk így meg a karácsonyi őrület közepén! Priceless!
Mi persze (Axi, , Doki, Zizi, Sajtkukac) egy kicsit rosszul időzítettünk, mert a tegnapi bulira készült sütikből természetesen semmi nem fog maradni karácsonyig. Egy újabb partira még azért van idő.

Sütiparti az asztalon

Mi éppen nem futunk valami jó szériát egészségügyileg – rengeteg aprócska vagy kevésbé aprócska, de mindenképpen idegesítő ügy egyszerre talált meg minket, így az eltervezett álomsütik helyett a gyorsan és biztosan működő kategóriát vállaltam a tegnapi találkozóra. Azt hiszem azért nem kell szégyenkeznem, mert a jolly joker Gourmet receptet jól sikerült adaptálnom, most sárgabarackra és mandulára váltottam a pisztácia, tőzegáfonya kettősét. Amikor úton a találkára eszembe jutott, hogy ezt a kekszet anno Kicsi Vú már saját szája íze szerint megsütötte innen a blogról, egy pillanatra megállt a szívem. Aztán dobogott tovább, mást nem tehetett.

Recept

Recept (30-35 kekszhez)

20 dkg liszt
1/2 tk őrölt fahéj
1/4 tk só
18 dkg vaj
7 dkg cukor + kb. 4 ek a szóráshoz
1/2 citrom
7 dkg hántolt mandula durvára aprítva
5 dkg aszalt sárgabarack apróra vágva
1 tojás

A lisztet, a fehéjjal és a sóval összekeverem.
A vajat a cukorral és a citromhéjjal keverőgépben habosra keverem, a fordulatot lejjebb veszem és fokozatosan hozzákeverem a lisztet. Ha homogén, hozzáadom a mandulát és a sárgabarackot is. A tésztát két egyforma részre osztom, kb. 4 cm átmérőjű rudakat formálok mindkettőből, fóliába csomagolom őket és legalább 2 órára hűtőbe teszem (megteszi 20 perc a mályhűtőben is).
A sütőt 160 fokra melegítem, 2 tepsit sütőpapírral kibélelek. Az egyik hasábot kiveszem a hűtőből, minden oldalát a kissé felvert tojással megkenem, cukorba hempergetem (vagy megszórom) és NAGYON ÉLES késsel kb 1/2 cm-es szeleteket vágok.
A szeleteket tepsire rendezem és kb. 15 perc alatt készre sütöm őket. Akkor van kész, ha halványbarna színt öltenek a sütik. A tésztát lefagyasztva akár 1 hónapig is tárolhatjuk.

Előző cikkWAMP képekben
Következő cikkKókusztejes rizs, ahogy épp szeretném
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. most másolom a receptet a házi kis szakácskönyvembe (mert feltett szándékom megsütni karácsonyra) és a hozzávalók közt nem lelem a citromhéjat, csak a teendők leírásánál 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írd be a kommented!
Kérjük, írd be a neved