Sütiparti

Mindenkinek ajánlom, hogy tartson sütipartit karácsony előtt! Ennél egyszerűbb módja nincs az aprósütemény-készletek feltöltésének, emellett szórakoztató társasági esemény. Mindössze 5-6 sütni tudó és szerető emberre van szükség, akik vállalják egy nagyobb adag sütemény elkészítését. 6 ember esetében 6×20 kekszet kell elkészíteni és a bulira magunkkal vinni. Itt a sütik huszasával gazdát cserélnek és 6 féle sütivel térhetünk haza, összesen 120 darabbal, ha a sajátunkat is beleszámoljuk). Rengeteg pénzt és időt takaríthatunk így meg a karácsonyi őrület közepén! Priceless!
Mi persze (Axi, , Doki, Zizi, Sajtkukac) egy kicsit rosszul időzítettünk, mert a tegnapi bulira készült sütikből természetesen semmi nem fog maradni karácsonyig. Egy újabb partira még azért van idő.

Sütiparti az asztalon

Mi éppen nem futunk valami jó szériát egészségügyileg – rengeteg aprócska vagy kevésbé aprócska, de mindenképpen idegesítő ügy egyszerre talált meg minket, így az eltervezett álomsütik helyett a gyorsan és biztosan működő kategóriát vállaltam a tegnapi találkozóra. Azt hiszem azért nem kell szégyenkeznem, mert a jolly joker Gourmet receptet jól sikerült adaptálnom, most sárgabarackra és mandulára váltottam a pisztácia, tőzegáfonya kettősét. Amikor úton a találkára eszembe jutott, hogy ezt a kekszet anno Kicsi Vú már saját szája íze szerint megsütötte innen a blogról, egy pillanatra megállt a szívem. Aztán dobogott tovább, mást nem tehetett.

Recept

Recept (30-35 kekszhez)

20 dkg liszt
1/2 tk őrölt fahéj
1/4 tk só
18 dkg vaj
7 dkg cukor + kb. 4 ek a szóráshoz
1/2 citrom
7 dkg hántolt mandula durvára aprítva
5 dkg aszalt sárgabarack apróra vágva
1 tojás

A lisztet, a fehéjjal és a sóval összekeverem.
A vajat a cukorral és a citromhéjjal keverőgépben habosra keverem, a fordulatot lejjebb veszem és fokozatosan hozzákeverem a lisztet. Ha homogén, hozzáadom a mandulát és a sárgabarackot is. A tésztát két egyforma részre osztom, kb. 4 cm átmérőjű rudakat formálok mindkettőből, fóliába csomagolom őket és legalább 2 órára hűtőbe teszem (megteszi 20 perc a mályhűtőben is).
A sütőt 160 fokra melegítem, 2 tepsit sütőpapírral kibélelek. Az egyik hasábot kiveszem a hűtőből, minden oldalát a kissé felvert tojással megkenem, cukorba hempergetem (vagy megszórom) és NAGYON ÉLES késsel kb 1/2 cm-es szeleteket vágok.
A szeleteket tepsire rendezem és kb. 15 perc alatt készre sütöm őket. Akkor van kész, ha halványbarna színt öltenek a sütik. A tésztát lefagyasztva akár 1 hónapig is tárolhatjuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -