Sütőtökös fordított süti

Volt olyan idő, hogy nem szerettem a sütőtököt. Hosszú idő volt, óvodás koromtól egészen kb. 6 hónappal ezelőttig tartott. Egyszerűen az volt az oka, hogy maradt bennem valami rossz emlék ovis koromból egy fullasztóan édes, kellemetlenül krémes, kicsit nyúlós sütőtökszeletről. Senki és semmi nem tudott arra rávenni, hogy újra próbálkozzak a tökkel, bármennyire is tetszett a színe, ahogy a gnoccit színezi. Aztán elkezdtem R2rnak szilárd kajákat adni és az elsők közt szerepelt a sütőtök. Egyszer egy kis darab maradékot autómatikusan bekaptam és legközelebb már nem csak egy vékonyka szeletet sütöttem a kissrácnak. Azóta mindenféle fő-, és mellékszerepeket adok neki (a töknek), mindenki legnagyobb örömére.

Sütőtökös fordított sütemény


A süti készítése még mindig egy kis izgalommal jár – upside down tortácskákat készítettem évekkel ezelőtt, amikor leégettem a kezem a karamellel. Érdekes módon nem idegesít a karamell, ha bármi máshoz készítem, de a fordított sütinél mindig eszembe jut és óvatosabban fogom meg a lábost. És közben nem telefonálok!

Recept (1 tortához)

30+15 dkg cukor
0,7 dl víz
6 dkg+2 ek vaj
50 dkg megtisztítottsütőtök
22 dkg liszt
1 cs sütőpor
egy csipet só
2 tojás
1 tk vaníliakivonat
1 ek frissen reszelt narancshéj
1 tk frissen reszelt gyömbér
1,25 dl tej

opcionális: kandírozott gyömbér

30 dkg cukorból és a vízből karamellt főzök. Ehhez a cukrot a vízzel egy kis lábosba teszem és alacsony lángon addig olvasztom, amíg a cukor borostyánszínű lesz. A kész karamellt egy kerek piteformába öntöm, szétterítem, ha magától nem teszi.
A sütőtököt megpucolom, 1/2 cm vastag darabokra vágom. 2 ek vajat felolvasztok, a tököt ezen megdinsztelem. Amikor megpuhult, hagyom kihűlni, majd a karamellre rendezem a szeleteket.
A tésztához a 15 dkg cukrot a szobahőmérsékletű vajjal kikeverem, egyenként hozzákeverem a tojásokat, és a vaníliakivonatot, a narancshéjat és a gyömbért is. A lisztet a sütőporral és a sóval elkeverem. A lisztes keveréket a tejjel váltakozva a vajas masszához adagolom. A kész tésztát a párolt sütőtök tetejére öntöm. A süteményt 160 fokra előmelegített sütőbe teszem, 301-35 perc alatt készre sütöm. A sütőből kivéve süteményestálra borítom, így a karamellás sütőtök kerül a sütemény tetejére. Langyosan, a tetején kandírozott gyömbérszeletekkel kínálom.

Tipp: minisütiket és lehet ebből a receptből készíteni: muffinformába töltve 12 db sütit kapunk. Minent, a karamellt, a tököt és a tésztát is 12 részre kell osztani és a sütési időre odafigyelni – elég 20-25 perc is, de érdemes tűpróbát végezni. Ha nem tapad, kész!

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -