VIDEÓ: Szendvicskenyér

A bolti szendvicskenyerekben nem hiszünk és mindenkit arra buzdítunkk, hogy süssön inkább otthon szendvicskenyeret. Ez egy könnyen elkészíthető változat, amit az iskolai időszakban bármikor szívesen elkészítünk, mert tökéletes szendvicsalap.

A szendicskenyér akkor jó, ha puha, mint egy párna, a héját sem kell levágni, mert az sem ropogós és hosszan friss marad. A bolti változattal az a probléma, hogy az előre csomagolt pékáruba sok olyasmi is belekerül, amire egy kenyérbe igazából nincs szükség.

Hozzávalók 1 szögletes kenyérformához:

1 tojás

1,5 dl tej szobahőmérsékleten

0,5 dl langyos víz

35 dkg liszt

40 g cukor

5 g porélesztő

2 tk só

60 g vaj

vaj és tej a kenéshez

 

Elkészítés:

A tojást, a tejet, vizet, lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót robotgép keverőtáljába tesszük és a dagasztókarral összedolgozzuk. Amikor a tészta labdává összeáll, további 2-3 percig dolgoztatjuk a gépet, majd kis darabokban hozzáadjuk a vajat és ezzel együtt alaposan kidagasztjuk a tésztát (kb. 10 perc).

Letakarjuk és huzatmentes helyen 2 órát kelesztjük, kb. kétszeresére megkel ennyi idő alatt. A kelesztés után lisztezett deszkára borítjuk, 3 egyforma labdává formázzuk a tésztát, majd letakarjuk és 15 percig pihentetjük. Ezután minden adagból 25×15 cm-es téglalapot nyújtunk, amit hosszában kettéhajtunk, majd szorosan feltekerünk, így három hengert kapunk. Ezeket kivajazott, szögletes kenyérformába helyezzük, lazán egymás mellé – össze fognak dagadni. Letakarva 1 órát kelesztjük, amíg a tészta kiemelkedik a formából.

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A kenyeret megkenjük tejjel és a sütőbe tesszük. Egyenletes aranybarnára sütjük 30-35 perc alatt. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -