VIDEÓ: Szendvicskenyér
Havas DóraA bolti szendvicskenyerekben nem hiszünk és mindenkit arra buzdítunkk, hogy süssön inkább otthon szendvicskenyeret. Ez egy könnyen elkészíthető változat, amit az iskolai időszakban bármikor szívesen elkészítünk, mert tökéletes szendvicsalap.
A szendicskenyér akkor jó, ha puha, mint egy párna, a héját sem kell levágni, mert az sem ropogós és hosszan friss marad. A bolti változattal az a probléma, hogy az előre csomagolt pékáruba sok olyasmi is belekerül, amire egy kenyérbe igazából nincs szükség.
Hozzávalók 1 szögletes kenyérformához:
1 tojás
1,5 dl tej szobahőmérsékleten
0,5 dl langyos víz
35 dkg liszt
40 g cukor
5 g porélesztő
2 tk só
60 g vaj
vaj és tej a kenéshez
Elkészítés:
A tojást, a tejet, vizet, lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót robotgép keverőtáljába tesszük és a dagasztókarral összedolgozzuk. Amikor a tészta labdává összeáll, további 2-3 percig dolgoztatjuk a gépet, majd kis darabokban hozzáadjuk a vajat és ezzel együtt alaposan kidagasztjuk a tésztát (kb. 10 perc).
Letakarjuk és huzatmentes helyen 2 órát kelesztjük, kb. kétszeresére megkel ennyi idő alatt. A kelesztés után lisztezett deszkára borítjuk, 3 egyforma labdává formázzuk a tésztát, majd letakarjuk és 15 percig pihentetjük. Ezután minden adagból 25×15 cm-es téglalapot nyújtunk, amit hosszában kettéhajtunk, majd szorosan feltekerünk, így három hengert kapunk. Ezeket kivajazott, szögletes kenyérformába helyezzük, lazán egymás mellé – össze fognak dagadni. Letakarva 1 órát kelesztjük, amíg a tészta kiemelkedik a formából.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A kenyeret megkenjük tejjel és a sütőbe tesszük. Egyenletes aranybarnára sütjük 30-35 perc alatt. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.