Kezdek magamhoz térni a Blogkóstoló után. Nem is tudom mikor voltam utoljára ennyire fáradt, napokba telt a regenerálódás. 500 adag pavlova! Azt gondoltam könnyű dolgom lesz, csak fehérjehab az egész. Na persze. 6 liter tojásfehérje kellett hozzá. Persze azt is kitaláltam, hogy egyből három féle feltét legyen, mert ugye CSAK fehérjehab. Nem is ragozom tovább, már jól vagyok. Ezt bizonyítandó, ma fagyit készítettem. Régi nagy álmom váltottam valóra.

Szezámfagylalt

A szezámfagyiról egyszer olvastam valahol – azóta is keresem, hogy hol lehetett – nem volt kérdés, hogy ki kell próbálnom, a tahini az egyik kedvenc alapanyagom. Úgy képzeltem, hogy ennek a fagyinak mindenképpen főzött alappal kell indulnia, kell a szezámmag olajos, édeskés, de ugyanakkor szikár, száraz íze mellé a lágy krém. A szokásosnál egy kicsit több sót tettem bele, mert így jobban érvényesül a szezámmag íze szerintem. A sósságot a végén még nagyon szépen lehet egyensúlyozni, a kedvencem levendulamézzel és fekete szezámmaggal. Mehet még a tetejére pirított szezámmag, fekete szezámmag vagy a kettő keveréke. És tovább lehet fokozni az élvezeteket, ha egy kevés tahinit 1:1 arányban mézzel kikeverünk és abból csorgatunk a fagyira. Utána még meg is lehet szórni szezámmaggal – erre a napra megvan a kálciumkvóta!

Recept (1 l fagyihoz)

3,5 dl tej
3,5 dl tejszín
2 tojássárgája
2 egész tojás
10 dkg cukor
1 tk só
1,5 dl tahini

A szokásos módon főzött fagylaltot készítek: a tejet és a tejszínt egy közepes lábosban felforralom. Közben egy keverőtálban a cukrot a tojássárgájával és az egész tojásokkal fényes fehérre keverem habverővel.  A forró tej felét kanalanként a tojáshoz adom, közben folyamatosan keverem, nehogy összekapja a tojást. Visszaöntöm a maradék tejhez a lábosba, elkeverem és közepes lángon, folyamatosan keverve, addig főzöm, amíg besűrűsödik. Leveszem a tűzről, belekeverem a tahinit és a sót. A masszát lehűtöm, majd a fagyigépben krémesre fagyasztom. Fogyasztásig mélyhűtőbe teszem.

MEGJELENÍTÉS:ELREJTÉS: 7 hozzászólás
  1. A Tahiniből milyen fajtát használsz? Esetleg te készíted? Én mostanában belefutottam egy nagyon rosszba, és elvette a kedvem… 🙁

    Meme, fekete szezámot biztosan tudsz venni a Fővám téri csarnok alagsorában lévő Ázsia Bt. boltjában.

  2. Én eddig csak fekete szezámmagból csináltam, a fehéret valahogy halogattam mindig, na de majd most. 🙂

  3. Sziasztok!
    Ezt én is ki fogom próbálni!:)
    Tudnátok abban segíteni, hogy hol lehet beszerezni fekete szezámot?
    Köszi!:)

  4. Remélem, nálad Limara dagasztógépével ellentétben működött a habverőgép a tojásfehérjéhez 😉 Nagyon finom volt, a rózsaborsosat kóstoltuk, tetszett, hogy belerejtetted az omlós baiserbe.

    Lehet a firenzei beszámolómban olvastad a szezámfagyit – majdnem minden este ettem egy fél gombóccal és mellé egy fél gombóc keserű csokit, isteni páros! Köszi a receptötletet 😉

Hozzászólok

E-mail címedet nem tesszük közzé.

Lila Füge

Receptjeim, fotóim, és egyéb irásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.