Szőlőzselés, joghurtfagyis zabszendvics
Vogel DianaHozzávalók a zabkekszhez:
10 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál méz
1 tojás
10 dkg világos nádcukor
10 dkg liszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
10 dkg aprószemű zabpehely
3 evőkanál apró szemű aranymazsola
1 közepes méretű, kezeletlen citrom reszelt héja
Elkészítés:
A sütőt előmelegíjük 180 0C fokra. Az olvasztott vajat a mézzel, a tojással, a nádcukorral és a citromhéjjal habos krémmé keverjük. A lisztet elkeverjük a sóval, a szódabikarbónával, a zabpehellyel és a megmosott és leszárított aranymazsolával. A száraz és a nedves keveréket vegyítjük egymással és sütőpapírral fedett sütőlemezre terítjük és kb 12 perc alatt megsütjük. A zabsütit kihűtjük.
Hozzávalók a joghurt fagylalthoz:
0,5 kg natúr, krémes joghurt
ízlés szerint pár evőkanál méz vagy agave szirup az édesítéshez
Elkészítés:
A joghurtot és a mézet elektromos habeverővel pár percig habosra mixeljük.
Hozzávalók a szőlőzseléhez:
3 dl othello szőlő préselt és átszűrt leve
8 dkg világos nádcukor
1 közepes méretű, kezeletlen citrom leve
Elkészítés:
A szőlőlevet a cukorral lekvár sűrűségűre főzzük, majd hozáadjuk a citromlevet is, kihűtjük.
A szeletek összeállítása:
Egy műanyag, egyenesfalú edényt olajozzunk ki, terítsünk bele folpackot. A zabsütit törjük morzsásra és terítsünk belőle fél centiméter magas, egyenletes réteget a doboz aljára. Kissé tömörítük ujjainkkal. Óvatosan öntsük rá a joghurtos keveréket és a fagyasztóban hagyjuk kb. 10 percig dermedni, majd egy kanál segítségével oszlassuk el rajta a szőlőzselét és fedjük be a tetejét is a zabmorzsával egyenletesen. Műanyagfóliával takarjuk be és hagyjuk teljesen kifagyni. Fogyasztáskor, egy pillanatra állítsuk a dobozt meleg vízbe, majd emeljük ki a fóliával együtt a fagyit és csomagoljuk ki. Éles késsel vágjunk kb. 5×10 cm-es, egyforma szeleteket és azonnal osszuk szét.