Szuflé, 2011 tavasz

Csütörtöktől kapható a tavaszi Szuflé magazin. Lesznek benne Lila Füge receptek is, gyümölcsös sütemények formájában. A kedvencem a címlapra került. Szeressétek ti is!

A képen szereplő desszert pavlova citromkrémmel és nyári gyümölcsökkel. Egyszerre két mumusomat is legyőztem ezzel az édességgel: valami miatt azt gondoltam, hogy a pavlova nehezen készül el – biztos azért, mert annyira gyönyörű. Eddig mindig csak vágytam rá és gyűjtögettem a tojásfehérjéket a mélyhűtőben. Harmadik nekifutásra kedvem szerint való lett, ennek eredményét olvashatjátok a receptben. A lemon curd is szuper, végre. Valahogy az eddigiek közül egyikkel sem voltam ennyire elégedett.

Recept

A pavlovához:
3 tojásfehérje
3 ek víz
15 dkg porcukor
1 ek kukoricakeményítő

A citromkrémhez:
8 dkg cukor
1 ek kukoricakeményítő
1 csipet só
80 ml frissen facsart citromlé
6 dkg vaj
3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja

1 dl habtejszín

½ kg bogyós gyümölcs vegyesen

A sütőt 150 fokra előmelegítjük. Sütőpapírból kivágunk egy 20 cm-es korongot. A cukrot és a keményítőt elkeverjük.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval robotgépben felverjük, amíg lágy habot kapunk. Hozzáadjuk a vizet és addig verjük, amíg újra összeáll a hab. Fokozatosan adagolva hozzákeverjük a keményítővel elkevert cukrot és további 5 percig verjük a habot, amíg egészen sűrű és fényes lesz.
A sütőpapír korongot sütőlemezre tesszük. A felvert habot a korongra kenjük úgy, hogy az oldalai kissé magasabbak legyenek, helyet csinálva a krémnek. Előmelegített sütőbe tesszük és 45 percig sütjük, amíg a habcsók külső kérget kap, de belül még puha. Elzárjuk a sütőt, ajtaját kitámasztjuk és további 1 órán át bennehagyjuk a pavlovát. Légmenetsen lezárt dobozban tárolva 1 napot eláll.
A citromkrémhez kis lábosba tesszük a cukrot, keményítőt, sót, citromlevet és vajat. Folyamatosan kevergetve a vajat teljesen felolvasztjuk, majd 1 percen át összefőzzük.
A tojássárgákat enyhén felverjük, a citromos vajas keverékből két evőkanálnyit hozzákeverünk, majd az egészet visszatesszük a lábosba. A lángot egészen alacsonyra vesszük és a krémet folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Tálkába tesszük, belereszeljük 1 citrom héját, sütőpapírral lefedjük, hogy ne bőrösödjön és lehűtjük. Kb. 1,5 óra múlva a tejszínből lágy habot verünk és lazán összeforgatjuk a citromkrémmel.
Az elkészült pavlova tetejére kanalazzuk a citromkrémet, a megmosott, megtisztított, felszeletelt gyümölcsöket a krémre púpozzuk és azonnal tálaljuk az elegáns desszertet.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -