Tahini
Havas DóraSzeretem a magokat is rágcsálni, jó ha roppan a fogam alatt a pirított rizsben, a reggeli müzliben vagy egy salátában, de talán még jobban odavagyok érte, amikor krém formájában használom. Olyankor olyan helyekre is be lehet csempészni, ahol sokkal inkább meglepi az embert – süteménybe, salátaöntetbe. Vagy éppen krémlevesbe. Mindig tartok itthon paszta formájában – ez a tahini.
Hozzávalók:
25 dkg szezámmag
kb. 1 dl olíva olaj
Elkészítés:
A szezámmagot sütőlapra tesszük és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Többször ránézünk, megkeverjük, nehogy megégjen. Kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd az olaj felével késes robotgépbe tesszük és finomra őröljük. Szükség szerint adunk még hozzá olajat és addig járatjuk a gépet, amíg egészen finom krémet kapunk. Üvegbe tesszük, annyi olajat öntünk rá, hogy ellepje és hűtőben tároljuk.