Tárkonyos körtés rétes

Kaptam egyszer egy tárkonyos körtés dzsemet Párizsból. Óriási felismerés volt, hogy ez a kettő milyen jól összeillik, amint elfogyott a dzsem őrült kísérletezésbe fogtam, hogy milyen formában lehet ezt a párost még felvonultatni. Nem írtam még a blogot, ennek csak emléke maradt. A kísérletek egy újabb felismeréshez vezettek: a friss tárkonyhoz. Persze, persze, tudjuk, hogy a friss zöldfűszer egészen más élményt nyújt mint a szárított, a friss tárkony viszont engem teljesen elvarázsolt. Abban az időben szinte mindent tárkonnyal készítettem (egy darabig). Aztán ez is, mint általában minden hirtelen fellángolás, lecsengett és bevallom a nagy élmény feledésbe is merült. Épp ezért vagyok nagyon hálás Pelle Lászlónak, aki első találkozásunkkor felelevenítette bennem az emléket. Laci csodálatos pálinkákat készít és néha lekvárokat is, többek között tárkonyos körtét is.

Tárkonyos körtés rétes

Amikor az erdőbényei Hetedhét Pásztortüzek pásztor ételein agyaltunk gyorsan kiderült, hogy a desszert nehéz ügy lesz – vajon milyen édességgel kényeztetik magukat a pásztorok? Egy darabig küzdöttem, hogy ezt kiderítsem, de aztán valahogy egyre inkább előrefurakodott a tárkonyos körtés rétes gondolata az agyamban és végül minden mást kiszorított. Nagyon valószínűnek tartom, hogy nem sütnek maguknak ilyet a pásztorok, már csak azért sem, mert ez az édesség nem bírja se a gyűrődést, se a szállítást, se a parázson sütést (vagyis én is jobban tettem volna, ha egyszerűen megmaradok a sült almánál). Tehát nem eszik a pásztorok, de mindenki másnak melegen ajánlom.

Recept (2 rúd réteshez)

1 kg vilmos körte
0,4 dl száraz furmint
3 ek cukor
3 ek dió
2 tk friss tárkony finomra aprítva
4 réteslap
6 dkg vaj
4 ek zsemlemorzsa

A körtét megmosom, magházát kivágom és a gyümölcsöt vékony szeletekre vágom. Nagy tálba teszem, hozzáöntöm a bort és összekeverem a cukorral és a tárkonnyal. 30 percig hagyom állni letakarva, majd hozzákeverem a durvára aprított diót.
A réteslapokat száraz, majd nedves konyharuhába tekerem, hogy ne száradjanak ki, de ne is ázzanak el. Az első lapot a sütőpapírral kibélelt tepsire fektetem, megkenem olvasztott vajjal. Ráterítem a második réteslapot, ezt is megkenem vajjal és megszórom a zsemlemorzsa felével. A töltelék felét a réteslap hosszú oldalára púpozom és feltekerem a rétest. Kívülről is bőven megkenem vajjal. Ugyanígy elkészítem a második rúd rétest is, 190 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütöm, porcukorral és egy kevés aprított tárkonnyal megszórva kínálom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -