Tavaszi krumplisaláta

Azt hiszem ítrtam már, hogy a tavaszi zöldségek érkezésével nálunk minimum mellékszerepbe szorul a hús, inkább halat eszünk, de egyáltalán nem szomorodunk el, ha csak zöldségből készül az ebéd. Ennyi finom zöldségből igazán nem nehéz változatos vega ételeket készíteni, nem is vágyom most másra.

A spárga-újkrumpli páros regnálása folyamatos, de azért szerepet kap más is, mint pl. karalábé, sárgarépa és egyre sokrétűbben az újhagyma. A legjobb, amikor ezek  mind az asztalon vannak… A hétvégi pikniknet megkísérelte keresztülhúzni a szeszélyes időjárás, a biztonság kedvéért úgy döntöttünk, hogy szobapikniket tartunk. Ez is nagyon hangulatos volt, a nyitott ablakokon keresztül vártuk, hogy végre eleredjen az eső – nem tette meg, de már mi sem tetük ki a lábunkat, odaragadtunk az asztal mellé. Megint rengeteg finomság készült, lassan egy közös sportnapot is be kell vezetnünk!
Én a rebarbarakrém mellé krumplisalátát készítettem, amiben érvényesítettem az újonnan kialakult sok-zöldség-elvemet.

Sült újkrumplisaláta zöldspárgával

Recept (4-6 személyre)

1 kg újkrumpli (parázs, vagy negyedelt)
1/2 kg zöldspárga
2 csomag újhagyma
1 csokor hónapos retek
1 csokor petrezselyem
1 citrom reszelt héja és leve
1 tk barnacukor
1 1/2 dl frissen készített házi majonéz
3 ek olívaolaj

frissen őrölt bors

Az újkrumplit falatnyi darabokra vágom, tepsibe teszem, meglocsolom olívaolajjal, sózom és 200 fokra előmelegített sütőbe teszem. 40 perc alatt pirosra sütöm.
Közben megtisztítom a spárgát, 3 cm-es darabokra vágom, 2 percre forrásban lévő sós vízbe dobom, így ropogós és élénk zöld marad. Leszűröm és jeges vízbe teszem, amíg lehűl. Lecsepegtetem.
Az újhagymát felkarikázom, a petrezselmet apróra vágom, a retket megmosom, megtisztítom.
Amikor a krumpli megsült nagy salátástálba teszem a kevés olajjal együtt, amiben sült. Hozzákeverem a spárgát, újhagymát, petrezselmyemzöldet, uborkaszeletelővel beleszeletelem a retkeket, ráreszelem a citrom héját. Öszekeverem, ráöntöm a majonézt és összeforgatom. Sóval, borssal és citromlével ízesítem.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -