Tavaszra hangolva

Ez a post most nem nagyon szól másról mint a tavasz imádatáról és azon belül is a létező legjobb kombinációról, amit a spárga (különösen a zöld) és az újkrumpli alkot. Nem tudok még egy zöldséget mondani ( a gyümölcsök közül ilyen az eper), amit szezonjában feltétel nélkül, kifulladásig képes vagyok fogyasztani, készíteni. Azt hiszem nincs még két ennyire csodálatos alapanyag. Nem kell semmi nagy kunsztot végezni velük, nem kell szaktudás vagy különleges technika, mégis csodálatos lesz az, ami a tányérunkra kerül. Főleg, ha spárga, újkrumpli és egy sütő van a dologban.

Spárga, újkrumpli

Az újkrumpli krémes, édes, kivül ropogós, ha jól megsütjük. Vonzza magához a karakteresebb olívaolajat, a vajat és a zöldfűszereket. Összeolvad a tejszínnel, ha nem bírok magammal és azt is löttyintek rá. Önmagában is tökéletes ebédet jelent nekem, tepsiben sütve, egy kevés olívaolajjal összeforgatva, a végén nagyszemű tengeri sóval és aprított petrezselyemmel megszórva.
A spárga szintén a krémes-édes vonalon mozog, de hozza magával a tavasz üde frissességét, a zöld spárga azt a kellemes zöld, füves ízt… Bárhogy képes vagyok enni, nyersen is elrágcsálom, ha kimarad egy-két szál. Amíg tart a szezon legszívesebben mindenbe tennék spárgát. Ma tettem a húsba és a köretbe is… na ennyit mára az ömlengésből.

A recept egyáltalán nem bonyolult, de épp ez benne a lényeg – elég néhány igazi tavaszi hozzávaló, ami színben és ízben tökéletes harmóniát alkot. Amikor megérkezett  a barátnőm épp kivettem a tepsit a sütőből. Belenézett és azt mondta “milyen szépet főztél”. Igazából a köret (újrumpli, újhagyma, zöld spárga, fokhagyma) volt a lényeg, a húst csak mellékesen készítettem, hogy legyen valami a köret mellé. Nagyot dobott rajta a vastagra szelt házi bacon!

Recept (4 személyre)

1 nagy csirkemell
6-8 szelet bacon (házi, ha van)
1 kg parázs újkrumpli
1/2 kg zöld spárga
1 nagy csokor újhagyma
1/2 fej fokhagyma
1 csokor petrezselyem
nagyszemű tengeri só
bors
olívaolaj
vaj

A csirkemellet kisebb szeletekre (6-8) vágom, kiklopfolom. Minden szeletet egy szelet baconre fektetek. A hússzeletek belső oldalát kissé sózom, 3 vékonyabb spárgát teszek rá és a baconnel együtt feltekerem. Tekerek rá egy kis borsot. Forró, sütőálló serpenyőbe egy kevés olajat öntök, a hústekercseket minden oldalukon 1-2 percig magas lángon pirítom. Lefedem a srepenyőt és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem. 25 perc alatt készre sül.
Az újkrumplit megpucolom, 2 ek olívaolajjal és 1 ek vajjal és a héjas fokhagymagerezdekkel közepes tepsibe teszem, megszórom egy kevés sóval. 180 fokra előmelegített sütőbe teszem és 20 percig sütöm. Kiveszem a tepsit, megkeverem a krumplit, hozzáadom a 2-3 cm-es darabokra vágott zöld spárgát (fás végei nélkül) és a megtisztított, ugyanakkorára vágott újhagymát. Összeforgatom és visszateszem a sütőbe. Felcsavarom a hőmérsékletet 200 fokra. 20 percig sütöm, a sütőből kivéve megszórom aprított petrezselyemmel és nagyszemű tengeri sóval.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -