Isteni, hogy már napok óta süt a nap! Persze ettől a zöldségesnél vagy a piacon még nem lett hirtelen tavaszi a kínálat, de én nem is bánom már annyira, hogy a télvégi zöldségekkel kell megoldani a napi kosztot. Télbúcsúztató hangulatba kerültem, ami a zsörtölődés helyett sokkal inkább vidám hangulatú. Ennyit tesz a napsütés. Az alapanyagok maradnak tehát téliek, de a vajjal, tejszínnel sült krumpli helyett inkább saláta készül – igaz baconnel, de az meg kell az íze miatt.

Krumplisaláta baconnel, csicseriborsóval
 

Normális krumplit találni (ilyenkor) művészet, az egyetlen tuti lelőhelyem a biopiac. A krumplisalátához főzni való burgonyát keresek, de olyat, ami nem fő szét teljesen, szeletelhető marad. A krumplisaláta trükkje szerintem, hogy a sót és az ecetet még a frissen pucolt, forró krumplival össze kell forgatni, ezek helyet csinálnak a többi íznek, melyek sokkal jobban felszívódnak majd.
Recept (4-6 személyre)
10 szem közepes főzni való burgonya
3 ek könnyű balzsamecet vagy vörösborecet
5 szelet bacon
15 dkg főtt vagy lecsepegtetett konzerv csicseriborsó
1 csokor petrezselyem
frissen őrölt feketebors
A krumplit megmosom és egy nagy lábosban bő hideg sós vízben felteszem főni. Amikor megpuhult leszűröm, a héját lehúzom, ujjnyi szeletekre vágom. Nagy salátástálba teszem és összeforgatom 2 tk sóval és 3 ek könnyű balzsamecettel. Hagyom állni, amíg a bacont serpenyőben pirosra sütöm.
A bacont a kisült zsírral együtt a krumplihoz adom, hosszákeverem a csicseriborsót és az apróra vágott petrezselymet is. Borsozom, ha kell sózom. A végén kevés olívaolajjal meglocsolva tálalom.
Előző cikkKedvenc édesburgonyából
Következő cikkZöld: Mi csak megyünk a Mekibe
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here