Télbúcsúztató

Isteni, hogy már napok óta süt a nap! Persze ettől a zöldségesnél vagy a piacon még nem lett hirtelen tavaszi a kínálat, de én nem is bánom már annyira, hogy a télvégi zöldségekkel kell megoldani a napi kosztot. Télbúcsúztató hangulatba kerültem, ami a zsörtölődés helyett sokkal inkább vidám hangulatú. Ennyit tesz a napsütés. Az alapanyagok maradnak tehát téliek, de a vajjal, tejszínnel sült krumpli helyett inkább saláta készül – igaz baconnel, de az meg kell az íze miatt.

Krumplisaláta baconnel, csicseriborsóval
 

Normális krumplit találni (ilyenkor) művészet, az egyetlen tuti lelőhelyem a biopiac. A krumplisalátához főzni való burgonyát keresek, de olyat, ami nem fő szét teljesen, szeletelhető marad. A krumplisaláta trükkje szerintem, hogy a sót és az ecetet még a frissen pucolt, forró krumplival össze kell forgatni, ezek helyet csinálnak a többi íznek, melyek sokkal jobban felszívódnak majd.
Recept (4-6 személyre)
10 szem közepes főzni való burgonya
3 ek könnyű balzsamecet vagy vörösborecet
5 szelet bacon
15 dkg főtt vagy lecsepegtetett konzerv csicseriborsó
1 csokor petrezselyem
frissen őrölt feketebors
A krumplit megmosom és egy nagy lábosban bő hideg sós vízben felteszem főni. Amikor megpuhult leszűröm, a héját lehúzom, ujjnyi szeletekre vágom. Nagy salátástálba teszem és összeforgatom 2 tk sóval és 3 ek könnyű balzsamecettel. Hagyom állni, amíg a bacont serpenyőben pirosra sütöm.
A bacont a kisült zsírral együtt a krumplihoz adom, hosszákeverem a csicseriborsót és az apróra vágott petrezselymet is. Borsozom, ha kell sózom. A végén kevés olívaolajjal meglocsolva tálalom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -