Thai citromfüves limonádé

Vannak helyek, ahol elvetik a sulykot és a limonádénak nevezett ital már köszönő viszonyban sincs az eredetivel – úszkál benne egy csomó citruskarika, narancslé rostja, mentalevél, koktélcseresznye és fene tudja még mi – ezeket szokták aranyárban mérni. Lényeg, a lényeg, a limonádé finom, hűsítő, ízlés szerint variálható, és szerintünk a legklasszabb nyári ital, a nem alkoholos kategória győztese. Elkészítésének titka a cukorszirup (cukor és víz 1:2 arányban sűrűre főzve), amit nagyobb mennyiségben előre el lehet készíteni és így csak egy keveset kell a limonádéba keverni fogyasztás előtt. Legnagyobb előnye, hogy nem kell megvárni, kevergetni, amíg a cukor felolvad. A szirupot lehet ízesíteni (citromhéjjal, mentával, citromfűvel, bodzával, stb), úgy a legjobb!

Hozzávalók (l,5 liter limonádéhoz, a szirup 3×1,5 l-hez elég)

1 bögre nádcukor
2 bögre víz
5 thai citromfű
3 lime
2 citrom

Elkészítés:

A thai citromfű végeit mozsárban kicsit megtörjük. Közepes lábosba tesszük, hozzáadjuk a nádcukrot és a vizet, felfőzzük, amíg sűrű lesz. Fedő alatt hagyjuk kihűlni és a citromfüvet csak a végén szedjük ki. A szirup hűtőben eláll.
A citromfüvet 1,5 l-es kancsóba tesszük (csupán esztétikai okból, mert jól mutat), 1-1 citromot és lime-ot felkarikázunk és a kancsóba szórjuk. A többi citrom és lime levét kifacsarjuk, szintén a kancsóba öntjük, hozzákeverünk 1/2 bögrényi szirupot és felöntjük hideg vízzel. Jégkockát teszünk bele, és azonnal fogyaszthatjuk.

A nyár legklasszabb itala a limonádé. Erről nem nyitunk vitát. Szerencsére ma már az éttermekben, kávézókban is sokféle limonádéból választhatunk; van, ahol egyszerűen kihoznak egy pohár citromos vizet és mellé egy kevés cukrot – rosszabb esetben a víz szóda és amikor a cukrot beleöntjük kihabzik a pohárból. Pedig a citromos víz + hozzá adagolt cukor nyerő megoldás, Spanyolországban, Portugáliában egészen sűrű, nagyon sok citrommal kevert vizet tesznek elénk az asztalra, mellé adnak egy kis kancsóban vizet, és aki akar, cukrot is tehet bele. Nagyon jó hűsítő ital, főleg, ha jeget is kapunk hozzá.

 

Előző cikkSalmorejo
Következő cikkCéklás padlizsán curry
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here