Tökéletes karácsonyi pulykatekercs

Nagyképű cím. Azért merem leírni, mert egyáltalán nem vagyok pulykahús rajongó. Nem akarok hazudni, de szerintem évente kizárólag egyszer eszem pulykát, karácsonykor, és akkor sem én szoktam készíteni. Most úgy hozta a sors, hogy egy (aztán még egy) bulira pulytakekercset készítettem és messzemenőkig elégedett vagyok az eredménnyel. 25-én megismétlem.

Aszalt gyümölcsökkel töltött pulykamell

Két dologtól lett jó: a bacon miatt a hús egyáltalán nem száradt ki, a töltelék aromái pedig átszivárogtak az amúgy ízetlen húsba és így kifejezetten kellemes lett a végeredmény. Meglepő lehet, hogy az aszalt gyümölcsöket sós alapra tettem, de szerintem pont ettől lett egy kicsit izgalmasabb az íze a megszokottnál. Szeretem, na.

2,5 kg pulykamellből 3 tekercs lesz, ez 12-16 főre elég. Lehet a receptet felezni, de mindenképpen fontos, hogy egész pulykamellett szúrassunk fel a hentessel. Egy ekkora pulykamellből 3 egyforma 2-3 cm vastagságú szétnyitott szeletet tud vágni, amit könnyű kezelni, megtölteni. Ha nem töltjük meg mindet, le lehet fagyasztani és készülhet majd belőle valami más (csak azt tudnám, hogy mi?). Aszalt gyümölcsből füge (természetesen), sárgabarack, szilva és ananász került a tekercsbe, szegfűborssal és kakukkfűvel. Több variációt el tudok képzelni, íme kettő:

  • egzotikus: mango, ananász, sárgabarack, meggy + vanília, szegfűbors, csili
  • hagyományos: szilva, alma (nem szárított) + fahéj, bors, szegfűszeg

 

    Recept (12-16 főre)

    2,5 kg pulykamell filé
    40 dkg bacon

    frissen őrölt bors

    8 közepes hagyma
    1 közepes zellergumó
    10 dkg vaj
    1/2 l édes fehér bor
    70 dkg aszalt gyümölcs vegyesen, durvára vágva
    1 kis csokor kakukkfű
    6-8 szem szegfűbors finomra törve

    frissen őrölt bors
    2 tojás
    20 dkg fehér kenyér

    A töltelékhez a vajat nagy lábosba teszem, felolvasztom és közepes lángon megfonnyasztom rajta az apróra vágott hagymát és a nagy lyukú reszelőn lereszelt zellert. Amikor egészen puha a hagyma és a zeller, hozzáadom a fűszereket és a durvára aprított aszalt gyümölcsöket. Összekeverem, 1 percig párolom, majd felöntöm a borral. Éppen csak felforralom és lehúzom a tűzről. A kakukkfű ágait kiszedem.
    A kenyeret kis kockákra vágom (csak akkor vágom le a héját, ha nagyon vastag) és összeforgatom a gyümölcsös keverékkel. Sózom, borsozom és hagyom langyosra hűlni. A 2 tojást kicsit felverem és a masszához keverem, jól összedolgozom.
    A hússzeleteket megmosom, papírtörlővel szárazra törlöm, enyhén sózom (a bacon is sós lesz) és borsozom. Minden szelet közepére hosszában ráhalmozom a töltelék 1/3-át, majd hústűvel összetűzöm a tekercseket. Baconnel szorosan és bőségesen befedem, tepsibe teszem a húsokat és 160fokra előmelegített sütőben 1-1 1/2 órán át sütöm. Amikor a bacon szép piros színt kap, elzárom a sütőt és kiveszem a tekercseket. 10 percig hagyom pihenni szeletelés előtt.

    Frissen fogyasztva az igazi, melegítve kiszárad.

    Tetszett a recept?

    - Mutass többet a szerzőtől -