Tuti befutó desszert

Nem az én számból hangzott el ezért nyugodtan ide merem írni: azt mondta az illető, hogy ennél a desszertnél nem evett jobbat, közben gyorsan belapátolta az első adagot, hogy a repetázók között biztosítsa a helyét. Megértem, mert én is nehezen tudom visszafogni magam, hogy ne kóstolgassam el a krém felét miközben készítem. A gyönyörűség az egészben az, hogy a hűtési időt leszámítva akár 15 perc alatt össze lehet dobni.

Erdeigyümölcsös trifle


Ez az “akár” megfogalmazás egy kicsit rossz-reklámos, de mint a rossz reklámokban, itt is oka van: attól függ, hogy mennyire vagyok lelkiismeretes a piskótát illetően. Jobb napokon sütök egy piskótalapot 6 tojásból. Rosszabb napokon, vagy ha fél adagot készítek és pohárban tálalom, babapiskótát használok. Lusta napokon bolti gyümölcstorta alapot veszek, de ezt letagadom. Az az igazság, hogy a sok minden egyéb finomság mellett még a bolti lap is belesimul a desszertbe, csak a lelkiismeretemmel kell elszámolnom.
A trilfe-t az angoloknak köszönhetjük, általában Karácsonykor fogyasztják, kiváltják vele a sokkal nehezebb karácsonyi pudingot. Eredetileg főzött krémből, piskótából, gyümölcsből és tejszínhabból áll, gyakran egy kevés alkohol is kerül bele. Én nagy rajongója vagyok ennek a desszertnek, mert a fent említett összetevőket mind szeretem, azt pedig külön értékelem, ha nem kell egy süteményt körültekintő gondossággal összeállítani, hanem elég egymásra halmozni a finomságokat. Sok félét készítettem már, ez azért lett nagy kedvenc, mert még a főzött krémet is sikerült kiváltani egy fehér csokis-tejszínhabos krémmel. A végeredmény nem egy eredeti angol trifle talán, de mindenképpen nagyon nagyon addiktív! Álmodom róla, hogy egyszer egy amarena meggyes verzió is készül…

Más: azoknak, akik nem jártak erre tegnap este óta, boldogan mutatom be a Lila Füge új ruháját. Még hátravan néhány igazítás, de én már így is nagyon szeretem, remélem ti is, kedves olvasóim! Köszönet érte G-nek.

Recept (1 nagy tál trifle-hez, 13-16 adag)

7,5 dl habtejszín
30 dkg fehér csokoládé
1 tk vaníliakivonat
1 piskótalap 6 tojásból vagy 20 dkg babapiskóta (esetleg 1 bolti tortalap)
2 dl erdeigyümölcs lekvár + 1/2 dl víz
1/2 kg fagyasztott erdeigyümölcs keverék (nem kell felolvasztani) + a díszítéshez
opcionális: pirított mandula

2,5 dl tejszínt egy kis lábosban felmelegítek, lehúzom a tűzről és beletördelem a csokit, addig keverem, amíg teljesen elolvad és homogén lesz. Hagyom kihűlni. A lekvárt egy másik kis lábosban összeforralom a vízzel. A fagyasztott gyümölcsöt csak felhasználás előtt 10 perccel veszem ki a mélyhűtőből.
A maradék 1/2 l tejszínt a vaníliakivonattal kemény habbá verem. Lazán hozzákeverem a lehűlt fehércsokis tejszínt. Ezzel elkészült a krém, összeállítom a desszertet. A piskótát 2,5×2,5 cm-es darabokra vágom, vagy ha babapiskótát használok 2-3 darabra tördelek minden babapiskótát. A piskóta 1/3 részét egy nagy üvegtál aljára szórom, rákanalazom a lekvár 1/3 részét, megszórom a félig fagyott gyümölcs 1/3-ával és rákanalazom a krém 1/3 részét. Ezt még kétszer megismétlem, a tetejére krém kerül. Letakarom fóliával és legalább 3 órára a hűtőbe teszem. Tálalás előtt megszórom 3 marék fagyasztott gyümölccsel és egy kevés pirított, aprított mandulával.

Poharas változat 8 személyre: ha kevesebb emberre számítok vagy egy nagyobb étkezés végére készítem a desszertet elfelezem a receptet és pohárban tálalom. Ehhez a verzióhoz nem készítek piskótát, tökéletesn működik babapiskótával is.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -