Tuti biztos csokifelfújt – magyarul soufflé

Édességhiány! Óriási, mardosó, türelmetlen, csillapíthatatlan vágy az édes után. Ha rámjön, és bizony ez megesik, nem érem be akármilyen kicsit édes, nem-nagyon-kalóriabomba fitneszdesszerttel, nem változtatna a helyzeten egy gyümölcsös túrótorta, bármennyire finom is tud az lenni… ilyenkor egyetlen dolog segít: a masszív csokoládé. Persze ez még mindig egy nagyon tág fogalom, Gombóc Artúr is megmondta, és a minőség is nagyon széles skálán mozog. Aranyszabály, hogy ha igazán jót szeretnénk készíteni, törekedni kell a lehető legjobb minőségű alapanyagok beszerzésére, ez a csoki esetében kiemelten igaz, a csoki-souffléről nem is beszélve. I’m sorry, de a soufflé nem Szerencsiből készül. Készülhet, de akkor inkább nevezzük valami másnak, mert az eredmény nem lesz ugyanaz. 70% feletti kakaótartamú csokoládé esetében elkezdhetünk tárgyalni.
Innentől pedig a variációs lehetőségek újabb rétegei nyílnak meg a soufflé készítő előtt: kedvünk szerint párosíthatjuk a különböző csokoládékat, amíg a tökéletes kombinációt megtaláljuk a keserű, a nagyon keserű, a fanyar-édes, a keserűen édes és az édesen kesernyés átmenetek között. Ezeken túl pedig kiegészülhet a felfújt édes tejszínhabbal vagy pont az édes ízt ellensúlyozandó, valamilyen savanykás gyümölcsöntettel (én most ezt választottam, narancsos málnaöntetet készítettem mellé).
A csokoládéfelfújt erényei közé tartozik, hogy miközben biztosítja az áhított csokidózist, az állaga meglepően könnyű (nézőpont kérdése, hogy ez erény-e, mert így még könnyebb belőle sokat enni), szemben a másik nagy csokimániás kedvencemmel, a csokimousse-szal (hab), amiből viszont még én sem tudok nagyobb mennyiéget elfogyasztani. Eredetileg csokimousse-t szerettem volna most is készíteni, de mivel annak legalább 6 óra a hűlési ideje, a soufflé mellett döntöttem, mert az forrón is lehet fogyasztani és mint említettem, éppen súlyos édességhiánnyal kűzdöttem. És kávévendégeink is jöttek.

Csokoládé soufflé


Recept (6 személyre)

25 g vaj
10 dkg cukor (+ 1-2 ek a forma “kicukrozásához”)
20 dkg keserű csokoládé (nálam 17 dkg Lindt 85% cacao, 3 dkg 70 %-os félédes Manner)
6 tojás sárgája
7 tojás fehérje
2 ek főzőtejszín
2 tk Nescafé
3 ek narancslikőr (Cointreau)
pici só

A soufflé formát/formákat (lehet 6 kicsi vagy egy nagy) kivajazom és kristálycukorral megszórom, ugyanúgy mintha kilisztezném a tepsit. Az ok is ugyanaz, így nem ragad oda, de mivel a receptben nincs liszt, a formában se legyen.
A csokit/csokikat gőzfürdő felett felolvasztom, majd félreteszem, hogy a massza hűljön le. A tojássárgáját a cukorral és egy csipet sóval fehérre verem, majd hozzáadom csokimasszát, a Nescafét, a tejszínt és a narancslikőrt és simára keverem. A tojásfehérjét is kemény habbá verem, a kettőt pedig 2-3 lépcsôben lazán összeforgatom, hogy ne essen össze, de homogén legyen. Ezután a formába töltöm (egy nagy formát használtam most) és 16-20 perc alatt, 180 fokos sütőben készre sütöm. 20 perc alatt a közepe már nem lesz folyós, de még éppen nagyon puha matrad, én így szeretem. Szoktam úgy is tálalni, hogy a közepe még egy kicsit folyik, ez sem rossz :), inkább a kis formák esetében készítem így.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -