Új bejegyzés…

… amelyben kísérletet teszek a Lila Füge felélesztésére. Teszem mindezt annak örömére, hogy újra kezdek a konyhában ténykedni köszönhetően annak, hogy
– a kis emberke (röviden R2) már 2 hónapos és 3 hetes,
– kezdem magam otthon érezni a lakásban, ahova a születése előtt 2 héttel költöztünk be,
– elkezdtem tervezni az új konyhát, mert ami van azt nagyon nem kedvelem,
– többé kevésbé működik a net is már (külön köszönet a T-csoportnak, akik ezt röpke 2 hónap alatt lehetővé tették!),
– és a Blogger is csak 2 hetente közli már velem, hogy a blogom spam és törölni fogják.

A terhességem alatt titkon rettegtem attól, hogy többé nem lesz kedvem semmiféle főzőcskézéshez, mert 9 hónapig nem volt semmi ilyen irányú indíttatásom. Enni csak azért ettem, hogy tápláljam a fejlődő kis emberkét és magamat, de nem nagyon izgatott, hogy ez milyen táplálék formájában valósul meg, ameddig az egészséges volt. Miután R2 megszületett kulináris szokásaim annyiban változtak, hogy elkezdtem rengeteg vizet inni és ez egészen idáig így is volt, de szerencsére 1-2 hete nem csak R2 szokásai kezdenek nekem is egy kis teret engedni, de egyre többet álmodom az új konyhával és a majdan benne készülő ételekkel, és úgy mint régen nap közben sokszor főzök fejben. A gyakorlatban ez többnyire egy óriás fazék paprikás krumpli elkészítését jelenti, amit 2-3 napig ehetek, de legalább a hétvégén igyekszem ennél egy kicsit izgalmasabb és kísérletezőbb lenni. A többi majd meglátjuk.

Francia csokitorta


A legutóbbi hétvégén ez a francia csokitorta kétszer is elkészült. Nagy családi kedvenc. A recept a Joanne Harris féle Francia Konyhából való, Lawrence tortája néven fut, de nálunk tényleg családi alapreceptté kezd előlépni amennyiben egy gyors és finom csokitortára van szükség. A feltétek változnak, készült már a receptben található csokimázzal (úgy igazán intenzív), mindenféle lekvárokkal, most pedig cukorral és limelével elkevert áfonyával. Igazi finom, keserű kakaóporral megszórva sem lehet utolsó. Titka a jó minőségű mandula és a legalább 70%-os csokoládé.

Recept (25 cm átmérőjű tortához)

18 dkg étcsokoládé (70%-os, jó minőségű)
17,5 dkg puha vaj
12,5 dkg cukor (ha van, finomítatlan)
20 dkg őrölt mandula
4 tojás

opcionális:
20 dkg áfonya (lehet fagyasztott)
1 lime leve
2 ek cukor

A csokit vízfürdő felett felolvasztom, félreteszem, hogy egy kicsit lehűljön. A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a darált mandulát, a 4 tojássárgáját és az olvasztott csokoládét, elkeverem. A tojásfehérjét kemény habbá verem és óvatosan a masszához keverem.
25 cm átmérőjű levehető oldalú tortaformát sütőpapírral kibélelek (elég csak az alját), ebbe töltöm a masszát és 35 perc alatt 150 fokos sütőben megsütöm. 35 percnél nem kell neki több, de nem kell szurkálni, mert nem száraz tészta lesz belőle! Szeletelés előtt fontos, hogy kihűljön, különben szétesik. Érdemes a formában hagyni lehűlni.

Az áfonyát elkevertem a cukorral és a lime levével, 30 percig hagytam állni, amíg a gyümölcs egy kicsit összetottyadt. Tálalás előtt a tortára kanalaztam. Nagyon jól ellensúlyozza a torta töménységét.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -