Ünnepi édességek

Pisztáciás, vörösáfonyás keksz


Recept (30-35 kekszhez)

Idén az újonnan kipróbált karácsonyi receptek közül ez volt a nagy kedvenc nálunk, mindenki újabb adagot követelt belőle, így kétszer is elkészítettem. Szerencsére nem munkás. A receptet a Gourmet decemberi számában találtam.

20 dkg liszt
1/2 tk őrölt fahéj
1/4 tk só
18 dkg vaj
7 dkg cukor + kb. 4 ek a szóráshoz
1/2 narancs reszelt héja
7 dkg nem sózott, tisztított pisztácia (én zöld pisztáciát használtam)
5 dkg aszalt vörösáfonya
1 tojás

A lisztet, a fehéjjal és a sóval összekeverem.
A vajat a cukorral és a narancshéjjal keverőgépben habosra keverem, a fordulatot lejjebb veszem és fokozatosan hozzákeverem a lisztet, ha homogén, hozzáadom a pisztáciát és a vörösáfonyát is. A tésztát két egyforma részre osztom, kb. 4 cm átmérőjű (lekerekített sarkú) hasábokat formálok mindkettőből, fóliába csomagolom őket és legalább 2 órára hűtőbe teszem.
A sütőt 160 fokra melegítem, 2 tepsit sütőpapírral kibélelek. Az egyik hasábot kiveszem a hűtőből, minden oldalát a kissé felvert tojással megkenem, cukorba hempergetem (vagy megszórom) és NAGYON ÉLES késsel kb 1/2 cm-es szeleteket vágok (figyelni kell, mert a pisztáciák miatt nem nagyon könnyű a szeléletelés, de ha jó hidegen csináljuk, működik). Érdemes minden szelet után fordítani egyet a hasábon, hogy megtartsa szögletes formáját.
A szeleteket tepsire rendezem és kb. 15 perc alatt készre sütöm őket. Akkor van kész, ha halványbarna színt öltenek a sütik.
A tésztát lefagyasztva akár 1 hónapig is tárolhatjuk!

Mandula parfé

Flódni



Ünnepi fügés tekercs mascarpone krémmel


Recept

Nem kell megijedni ettől a süteménytől, hosszú a hozzávalók listája és a leírás is, de valójában csak sorrendben egymás után követni kell a lépéseket és könnyen elkészíthető. Az eredmény mindenképpen megéri. Egyetlen kritikus pillanat van: a tészta megtöltése, de ez is csak egy pici ügyességet igényel. Nálunk évek óta klasszikus karácsonyi sütemény. A recept eredetije Martha Stewartnál lelhető fel.

12 dkg vaj olvasztva
1/2 kg szárított füge
1 kis marék szárított gyümölcs (mazsola, áfonya vagy meggy)
3,8 dl tej
19 dkg liszt
12 dkg barnacukor (világos)
1 cs sütőpor
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szerecsendió
1/4 tk őrölt gyömbér
1/4 tk őrölt szegfűszeg
1/2 tk só
3 szelet fehér kenyér (héja nélkül)
4 tojás
1 ek kandírozott gyömbér (apró darabokra vágva, de ez opcionális)
1 kg mascarpone
1,2 dl tejszín
6 dkg porcukor
2 cs habfixáló

Előkészületek:
A tésztához kivajazok egy tepsit (azt, amit a sütőhöz adnak, a pontos méretét nem tudom), kibélelem sütőpapírral és a papírt is bekenem vajjal. A sütőt 150 fokra melegítem.
A fügéket (miután a száraz szárakat levagdosom róluk) a szárított gyümölccsel és a tejjel közepes lángon felteszem főni. Addig főzöm, amíg az összes tejet felveszi a gyümölcs – nem kell megijedni, összeugrik a tej, de ez nem baj. Amikor a gyümölcsök megpuhultak és a tejet magukba szívták, leveszem a tűzről, egy kicsit hagyom kihűlni, ezután turmixgépbe teszem és az egészet sűrű pasztává aprítom – nem kell teljesen krémesre, maradhat néhány füge darabokban.
A lisztet a barnacukorral, sütőporral és a fűszerekkel (fahéj, szercsendió, gyömbér, szegfűszeg, só) összekeverem, félreteszem.
A kenyeret apró darabokra tépkedem, majd gépben finom morzsává aprítom.
Ezekből lesz a tészta, a következő képpen:
A tojásokat keverőgépben habosra keverem, ehhez adom a fügés masszát, a kenyérmorzsát, a gyömbérdarabokat és az olvasztott vajat. Átkeverem, majd hozzáadagolom a lisztes keveréket és egyenletesre keverem. Ezzel a tészta kész, lehet sütni!
Kb. 1 l vizet felforralok, hőálló tálba öntöm és a sütő aljába teszem. A tésztát az előkészített tepsibe teszem, minden erőmet bevetve szétkenem, ügyelve arra, hogy egyenletes legyen. Vajazott alufóliával letakarom a tésztát és a sütőbe teszem, a vízzel teli tál fölé, a középső sínre. A gőz felett sütöm készre kb. 40 perc alatt. Akkor van kész, ha a a tészta ruganyos, de nem tapad a villára, ha megszúrom. Ekkor kiveszem a sütőből, kb. 10 percig pihenni hagyom majd egy tiszta konyharuhára borítom, így megint hagyon 10 percet pihenni. Amikor langyos, a konyharuhával együtt a hosszabbik oldalán feltekerem (úgy mint a piskótatekercset szokás). Tíz percig pihentetem feltekerve, (eközben elkészül a krém), majd kigöngyölítem és hagyom kihűlni. Nem kell megijedni, ha a tészta megrepedt vagy akár el is tört, a krém kitölti majd a hibákat.
A krémhez:
Összekeverem a mascarponét a tejszínnel, a porcukorral és a habfixálóval. Jól átkeverem – nem kell habosra. Hűtőbe teszem legalább fél órára, hogy könnyebb legyen a tésztába tölteni (kicsit megszálárdul hidegen a krém).
Összeáll a sütemény:
A lehűlt krémet a kihűlt tésztára kenem – úgy fog tűnni, hogy rengeteg a krém a tésztához, de a végén mégis belefér! Az elején csak annyit kenek a tésztára, hogy konyharuha segítségével félig fel tudjam tekerni, majd fokozatsoan “tömöm” bele a krémet, ahogy egyre jobban tekerem fel a tésztát. Én konyharuhával szoktam csinálni, így a végén az egész tekercset a konyharuha tartja össze. A két végén megkötöm/gumizom a konyharuhát, az egészet fóliába csomagolom, hogy ne száradjon ki és legalább 4 órára, de inkább éjszakűra a hűtőbe teszem. A krém gyönyörűen megszilűrdul, kitölt minden esetleges repedést és bármennyire is nem tűnik úgy a tekeréskor, a végén gyönyörű süteményt kapunk. Szeletlve tálalom, málnaöntettel.

Málnaöntet recept (kb. 1/2 l-hez)

15 dkg cukor
1/2 kg málna (tökéletes a fagyasztott is, csak a nettó súly legyen 1/2 kg)
1 dl víz

A hozzávalókat egy kisebb lábosba teszem, felforralom, majd lejebb veszem a lángot és addig főzöm, amíg a cukor felolvad – kb 10 perc. Hagyom kihűlni, majd szűrőn átpaszírotom, hogy a magokat eltávolítsam az önetetből. Lehűtve bármilyen sülteményhez isteni!

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -