Eddig a február volt a legkevésbé kedvelt hónapom, de azt hiszem idén a január is beírta magát mellé. Ehhez persze a körülmények szerencsétlen összejátszása is kellett: szürkeség, hideg aztán melegebb, de esős idő, szmogriadó, ónos eső, de főleg a 3 hete tartó és még mindig nem a végéhez közeledő liftfelújítás a házunkban. A negyediken lakunk, R2r 4, 5 hónapos és több mint 6 kg. A többit kitalálhatjátok…
A séta, a napsütés és a friss levegő hiánya mellett a főzésem is kárt szenved – pedig végre lenne kedvem és már időt is találok rá – mert abból kell megoldani, ami éppen itthon van, vagy amit a 18 l víz mellett fel tudunk cipelni. Mostanra kong a nem létező éléskamrám. De egyszer csak kisüt majd a nap és megjavul a lift. Addig sütök kekszeket, finomakat.

Kekszek: levendulás, mákos, zöld teás


A recept rém egyszerű és főleg kevés hozzávalóból is nagyszerű eredményt produkál. A korábban már itt is megjelent matcha teás keksz receptjét fejlesztettem tovább 2 új ízvariációval. Mindkettő sikert aratott, mert így mindenki megtalálta a számára megfelelőt: a bátrabbak értékelték a zöld teás és levendulás változatokat, a kissé konzervatívabb ízlésű vendégek, barátnők és szüleik titkon (vagy nem annyira titkon) örültek, hogy nem csak furcsa zöld színű és kölni ízű keksz van.

Alaprecept (formától függően 25-30 kekszhez)

15 dkg kristálycukor kissé ledarálva, vagy ugyanennyi sütőcukor
15 dkg vaj
22 dkg liszt
3 tojássárgája
8 dkg kristály/sütőcukor a díszítéshez

A zöld teás változathoz:
1 1/2 ek matcha

A levendulás változathoz:
1 ek bio/étkezési levendula mozsárban összetörve

A mákos változathoz:
1 1/2 ek darált mák
1/2 citrom reszelt héja
1/2 lime reszelt héja

A sütőt 160 fokra előmelegítem. Keverőgépben a vajat a cukorral és a matchával/levendulával/mákkal és citrus héjjal krémesre keverem. A lisztet fokozatosan hozzáadom, alaposan elkeverem, majd egyenként hozzáadom a tojássárgákat. A keverést addig folytatom, amíg egyenletes masszát kapok.
A tésztát fóliába csomagolom, korongot formálok belőle és 1/2 órára a hűtőbe teszem. Ha lehűlt kinyújtom 1 cm-nél kicsit vastagabbra (nem nagyon kell lisztezni nyújtáskor, hogy ne legyen száraz) és a kiválasztott formával kiszaggatom. A kiszaggatott kekszeket cukorba forgatom, sütőlapra teszem és az előmelegített sütőben 12-14 perc alatt készre sütöm.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkKözkívánatra: flódni
Következő cikkSzürkeség ellen
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

6 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Szia!
    Örülök, hogy ismét írsz, és beszámolhatok, hogy a babazsúr után egyből lecsekkoltam, hogy nem füllentettem, nem kevertelek össze egyéb “lila” blogokkal, és még a google readeremben is benne vagy! És ami ennél is jobb: Karácsonykor a Te pisztáciás-vörösáfonyás kekszedre csápolt a család, Eszter 2x is rendelt! Azóta megcsináltam a Marbella csirkés receptedet is, többek közt akkor épp betegeskedő anyukámnak.
    Hajrá liftszerelők, aztán pedig hajrá a konyhában!
    Zsuzsi