Vendégeknek vagy csak úgy

Veletek megesett már, hogy annyi mindent készítettetek egy alkalomra, hogy másnap/későn vettétek csak észre, hogy valami nem is került az asztalra? Velem a hétvégén ez történt, és nagyon meglepett. Nem éreztem úgy, hogy túlvariáltam volna a délutáni-esti menüt a 6 fős baráti társaság számára és mégis, az egyik (szerintem) legfinomabb majszolni való a hűtőben várta meg a következő napot. Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy amikor eszembe jutott késő este, már nem volt kedvem nekiállni a sütésnek, de mégiscsak elgondolkoztam azon, hogy mit csináljak legközelebb másként. Lehet, hogy az elkészítés öröme nagyobb volt mint a vendégek étvágya? Eléggé úgy tűnik…

Sajtos rizspogácsa


Szeretem ezt a receptet, mert vega vendégek számára jó alternatíva a falafel mellé, és a húsevők is szívesen fogyasztják (persze csak és kizárólag, ha van mellette húsos rágnivaló is), változatosan készíthető és kicsit eltér a megszokottól. Variálható a fűszerezés, a sajt, és a mellé kínált szószok is. Akár a VKF Vendégváró falatok fordulójára is befért volna (ha akkor eszembe jut).

Recept (30-35 golyócskához)

2,5 dl víz
2,5 dl tej
20 dkg rizs
10 dkg érett gouda (vagy ízlés szerinti sajt, de jobb karakteres ízűt, ízűeket választani)
2 dkg frissen reszelt parmezán
2 ek puha vaj
1 kis csokor snidling
2 tojás

frissen őrölt bors
zsemlemorzsa a panírhoz (kb. 10 dkg)
olaj a sütéshez

A vizet a tejjel felforralom, beleöntöm a rizst és alacsony lángon, fedő alatt puhára főzöm. Az összes folyadékot magába kell, hogy szívja a rizs, ezért fontos az alacson hőfok. Ha ez megtörtént, lehúzom a tűzről és egy kicsit állni hagyom, majd belekeverem a reszelt sajtokat, a vajat, a felaprított snidlinget és a fűszereket. Hagyom kihűlni, néha átkeverem, hogy az olvadt sajttól ne álljon össze, utánafűszerezem, ha kell. A tojásokat kissé felverem és a lehűlt rizses masszához keverem.
A zsemlemorzsához egy kis sót és borsot keverek, ebben forgatom meg a kis rizslabdákat, amiket nem túl sok, kb. 3 cm-nyi forró olajban kisütök, néha megforgatva, hogy minden oldalon pirosra süljenek. Melegen tálalom, a maradék pedig sütőben remekül újramelegíthető (180 fokon kb. 10 perc alatt).
Édes chiliszósszal, joghurttal, szójaszósszal és egyéb mártásokkal is nagyon finom.

A bűnös menü, ami miatt a rizslabdák lemaradtak:
Hummusz pitanegyedekkel
Ricottás pesto-s mártogatós kenyérchips-szel
Mindenféle mártogatni való zöldség (sárgarépa, zellerszár, uborka)
Sajtok
Curry-s, hagymás muffin (ezt az egyik bartánőm hozta)
Répás muffin
Flapjack – zabpelyhes süti

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -