Vérnarancs villámtorta

Megint egy szülinap a családban. Most nem gyereké, de szinte ugyanolyan körültekintően kellett eljárnom a sütésnél, mintha gyerekne sütnék: az ünnepelt nagyon odafigyel, hogy milyen édességet eszik, ha egyáltalán fogyaszt ilyesmit. Nehezítette még az amúgy sem egyszerű helyzetet, hogy brunch-ra vittem a tortát – tehát korán kellett menni és nem lehetett nagyon nehéz – és nem készültem elő előző este. Legalább az alapanyagok adottak voltak.

Vérnarancs torta


Minden fent említett nehezítő tényező ellenére a tortának itt a helye. Nagyon finom! Délutáni süteménynek is tökéletes a krém nélkül, porcukorral megszórva. A vérnarancsot nagyon szeretem, ha látok mindig veszek. Reggelente csak simán kifacsaropk egy-kettőt és megiszom a levét, de ha van belőle elég a kezem ügyében, teszek mindenbe, ahova egy kicsit is illik. Facsartam belőle a brokkoli stir-fry-ba ebédkészítés közben és a sült kacsacombra is, egyiknek sem tett rosszat.


Sütési és hűlési idővel együtt is megvan egy óra alatt. Azt hiszem ennél gyorsabban nem készítettem még sült tortát. A nem-kell-sütni-torták ennél hosszabb hűtési idővel járnak, így bátran kijelenthetem, hogy rekordot döntöttem vele. Ti tudtok ennél gyorsabbat?

Recept (krémmel 25 cm-es, krém nélkül 22 cm-es tortához)

10 dkg liszt
8 dkg mandula finomra darálva
1 cs sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 csipet só
12 dkg nádcukor
1 1/2 dl joghurt
1 dl olaj
1 tojás
1 vérnarancs frissen reszelt héja
1 tk frissen facsart vérnarancslé
1 tk vaníliakivonat
vérnarancs a dekorációhoz

Joghurtos krémhez:
25 dkg natúr sajtkrém
2 dl görög, török vagy lecsöpögtetett joghurt
2 ek porcukor

Az összes hozzávalót egy nagy tálban simára keverem. A krém hozzávalóit szintén kikeverem és behűtöm. A sütemény tésztáját kivajazott, kilisztezett tortaformába töltöm és 160 fokra előmelegített sütőbe teszem. 25 cm-es formában 20 perc alatt, 22 cm-es formában 25 perc alatt készre sül. A sütőből kivéve a formában hagyom pihenni 10 percig, majd kiborítom. Ha megtöltöm krémmel először hagyom teljesen kihűlni, kettévágom megtöltöm, majd kivűlről is beborítom a krémmel. Ha nem töltöm meg hagyom kihűlni, megszórom porcukorral és filézett vérnarancsdarabokkal díszítem.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -