Vigyázz, kész, főzz! II. Titkos töltelékek

Az egyetlen apró problémám a blogos játékokkal, és ez tényleg kizárólag engem minősít, az hogy határidőre kell dolgozni. Tisztában vagyok vele, hogy csak így lehet, mégis megnehezíti számomra a dolgot, mert munkámból fakadóan a mindennapjaimat a határidők állandó fenyegető szorításában élem. Talán éppen ezért kifejezetten spontán módon főzök, csak akkor tervezek előre, ha nagyobb társaságot készülök az asztalhoz ültetni. A játékok kiírásakor elfog az örörm, tervezgetni kezdek, de a megvalósításhoz általában az utolsó pillanatban jutok. Vagy az utolsó utániban, ahogy most is. Egy nappal a meghirdetett időpont után azért gyorsan becsusszanok a VKF 2. fordulójának finish-ébe, az elsőről úgyis lemaradtam… Szerintem ez már fejlődésnek számít.

Spenótos kecskesajttal töltött lazac mandulás morzsával


Recept (6 személyre)

1 kg lazac filé (8 nagyobb szelet)
20 dkg spenót
15 dkg lágy kecskesajt
1 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
1/2 tk őrölt szerecsendió

frissen őrölt bors
4 dkg vaj
4 dkg zsemlemorzsa
4 dkg finomra darált mandula

Házilag fagyaztott spenótot használtam, ez áll a legközelebb a friss levelekhez.
A spenótot felengedem, alaposan kinyomkodom. Az olívaolajat felmelegítem, rádobom az összetört fokhagymagerezdet és a spenótot. 1 percig fonnyasztom. Tálba teszem, összekeverem a kecskesajttal, sózom, borsozom és megszórom szerecsendióval.
A lazacot felszeletelem, a szeleteket sózom, borsozom. Hosszában 1,5 cm mélyen majdnem a szelet teljesn hosszában bemetszem mindegyiket, hogy kis zsebeket kapjak. Ebbe töltök szeletenként kb. 1 ek tölteléket. Kivajazott hőálló tálba teszem őket.
A vajat serpenyőben felolvasztom, hozzáadom a morzsát és egy kicsit megpirítom. Hozzákeverem a dartált mandulát, leveszem a tűzről és hagyom egy kicsit kihűlni. Ha már langyos, kis púpokban a töltött halszeletek tetejére nyomkodom.
200 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm.

Változat: csirkemellel is elkészítettem, mert voltak a társaságban halat nem-evő gyerekek. Ehhez a mell felső (nagyobb) részét használtam, ebbe vágtam a kis zsebeket. Kb. fél óra alatt puhára sül.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -