Villámrecept: rizssaláta sok zölddel
Lila FügeÉn is rohanok, te is rohansz, mindenki rohan. Rohanás közben se szeretek vajas croissant-okat tömni magamba, az csak nyugodt vasárnap reggeleken az igazi, ha frissen sül és jó vajas. A rohanós ebéd vagy vacsora készüljön el gyorsan, legyen egészséges és akár pakolható is – mármint másnap, üvegbe, dobozba, hogy az iróasztal mellett is meg lehessen enni, ha éppen azt kell.
Ilyen ez a rizssaláta, amiről azt gondoltam, hogy főleg a színei miatt fogom szeretni, amikor még csak a fejemben élt, de nem így lett. Valóságában nem csak szép, hanem nagyon klassz és laktató is. Annira, hogy még leírni is érdemes, hátha nektek is tetszeni fog.
Hozzávalók (3-4 személyre)
1 csésze basmati rizs
2 fej brokkoli (kb. 1 kg)
3 ek olívaolaj
1 tk nagyszemű tengeri só
1 csomó újhagyma
2 csokor petrezselyem
kb. 10 dkg sós, pörkölt pisztácia (2X60 g héjastul)
2 ek szezámmag (száraz serpenyőben pirítva)
18 dkg görög joghurt
2 lime leve
1/2 tk frissen őrölt bors
1/2 tk só
Az öntethez simára keverjük a joghurtot a 2 lime (igen, 2!) kifacsart levével, a sóval és a borssal. Az újhagymát karikákra vágjuk. A petrezselymet durvára aprítjuk. A pisztáciát megpucoljuk és mozsárban kissé összetörjük, majd összekeverjük a szezámmaggal.
A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, lecsepegtetjük és szárazra töröljük. Falatnyi darabokra vágjuk és alaposan összeforgatjuk az olívaolajjal és a sóval. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 195 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol 25 percig sütjük, amíg a rózsák kicsit megbarnulnak és ropogósra sülnek.
Közben forrásban lévő sós vízben fogkeményre főzzük a rizst. Leszűrjük és összeforgatjuk az öntet 1/3-ával. Hozzákeverjük a sült brokkolit. Tálaláskor mindenki gazdagon szórja meg a brokkolis rizssalátát petrezselyemmel, újhagymával, pisztáciával, szezámmaggal és locsoljon még bőven az öntetből is. Az egészet annyi idő alatt össze lehet állítani, amíg a brokkoli megsül.