Vissza a konyhába

Szerencsére már egész jól van a kezem. Ennek azért is örülök nagyon, mert ha nem így lenne, akkor is garázdálkodtam volna a hétvégén a konyhában kezelőorvosom és gyógyszerészem javaslata ellenére. Nem lehet 2 hétig egyetlen forró csokival megúszni (bár sokat segített a lelki felépülésemben)! Persze még kímélő üzemmódban vagyok, nem kezdtem egyből egy karemelles sütivel (bár a Waiter, there’s something in my … Pie eventre pont ilyet tervezek). A vasárnapi családi összejövetelre két lepényféleséget készítettem. Variációkat egy gondolatra: olyan legyen mint a pizza, de nem legyen az. És persze gyorsan készüljön el, legyen finom és vizuálisan megkapó. A gyorsaságért a levelestészta felelt (ennek kinyújtásában még így is anyukám segítségét vettem igénybe), az ízekről és a vizuális élményről a kétféle feltét gondoskodott: grillezett zöldségek friss majorannával; prosciutto ruccolával, szárított paradicsommal és kecskesajttal.

Lepény prosciuttoval és kecskesajttal

és grillezett zöldségekkel


Recept

A prosciuttós verzióhoz:
50 dkg mélyhűtött levelestészta
15 dkg prosciutto hajszálvékonyra szeletelve
10-12 szem (olajban eltett) szárított paradicsom
10 dkg lágy kecskesajt
3 nagy marék ruccola
olívaolaj

A grillezett zöldséges lepényhez:
50 dkg mélyhűtött levelestészta
2 padlizsán
1 cukkini
2 édeskömény
25 dkg gomba
3 fej lilahagyma
1 marék friss majoranna
1-1 ek olívaolaj, vaj
tengeri só, frissen őrölt bors
5-6 szem koktélparadicsom

Mindkét lepényhez a levelestésztát felengedem, ha fagyott, lisztezett gyúródeszkán kinyújtom (4-5 mm-esre), tepsibe terítem és jól megszúrkálom, hogy sütéskor ne púposodjon fel.
A prosciuttós verzióhoz a tésztára teszem a szárított paradicsomokat, a fűszeres olajból, amiben a paradicsomok vannak csepegtetek a tésztára. Erre terítem a sonkaszeleteket és az előmelegített sütőbe teszem. 200 fokon addig sütöm, amíg a tészta széle aranybarna lesz és felemelkedik. Kiveszem, megszórom a kecskesajttal és egy kicsit hagyom lehűlni. A ruccolát a langyos lepényre tépkedem (ne fonnyadjon meg a forró tésztán), szórok rá még néhány szem szárított paradicsomot, szeletekre vágva tálalom.

A zöldséges lepényhez a padlizsánokat karikára vágom, besózom és állni hagyom 1/2 órát, hogy a levét kiengedje. A cukkinit és az édesköményt egyforma szeletekre vágom (3-4 mm), a gombát is felkarikázom. Ezeket a padlizsánnal együtt sütőbe teszem és grillfokozaton 1/2 órát sütöm, hogy megpiruljanak kissé, a sütőből kivéve félreteszem őket. Közben a hagymát felkarikázom és egy kis vajon lassú tűzön karamellizálom. A hagymát 1 ek olívaolajjal a tésztára terítem, erre teszem a grillezett zöldségeket, az egészet megsózom, borsozom és a sütőbe teszem. 200 fokon addig sütöm, amíg a tészta széle aranybarna lesz és felemelkedik. A kész lepényt a sütőből kiveszem, rászórom a friss majorannát és néhány szem félbevágott koktélparadicsomot.


Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -