A Vigyázz! Kész! Főzz 3. fordulójára kis fordítva sütött (tarte tatin) falatkákkal készültem. A húsvéthoz nem sok köze van egyiknek sem, mert nincs bennük se sonka, se tojás, de a vendégek eddig mindig gyorsan eltűntették a hasonló falatokat, ezért úgy döntöttem itt a helyük. Gordon Ramsey-től (G. R. Makes It Easy) vettem az ötletet és készítettem el a karamellizált lilahagymás-kecskesajtos alapverziót, majd kiötlöttem két társát: a padlizsán parmiggianát és a gombás-fetás-paradicsomos lepénykéket.

Tarte Tatin falatok


A Tarte Tatin eredetileg egy “fordítva sütött almás sütemény” elnevezése, nevét a készítőjéről, Stéphanie Tatinről kapta. Angolszász vidékeken upside down cake néven fut. Az elnevezés két fontos lépést mindenképpen takar: a “tölteléket” először karamellizálni kell, majd a tésztát nem a tepsi aljára, hanem a töltelék tetejére helyezve kell kisütni. Így, amikor a formából kiborítjuk, a karamellizált töltelék a sütemény tetejére kerül.

Recept (18 koronghoz)

1/2 tasak mélyhűtött leveleszészta
6 ek olívaolaj

3 kis fej lilahagyma vékony szeletekre vágva
5 dkg lágy kecskesajt

1 kis padlizsán vékony szeletekre vágva
5 dkg Parmigiano-Reggiano frissen reszelve
1 paradicsom vékony szeletekre vágva
3 dkg zsíros sajt (Gouda)

25 dkg csiperke gomba apróra vágva
2 paradicsom vékony szeletekre vágva
5 dkg lágy feta sajt
só, frissen őrölt bors

Padlizsán parmiggiana Tarte Tatin


A padlizsánt besózom, 20 percre papírtörlőn félreteszem.
3 külön serpenyőben felhevítek 2-2 ek olívaolajat és a hagymát, a levétől megszabadított padlizsánt és a gombát külön-külön megpirítom. A hagymát addig, amíg karamellizálódni kezd, a gombát egy kis sóval, borssal pirosra sütöm, a padlizsánt pedig addig karamellizálom, amíg barnulni kezd mindkét oldalon (időnként megfordítom).
Muffin tepsit (nem papírformát) bélelek ki a töltelékekkel: 6 formába padlizsánszeleteket (egy formába 2 szeletet egymás tetejére), másik 6 formába pirított gombát, és újabb 6 formába karamellizált hagymát teszek. A hagymára kis teáskanál kecskesajtot kanalazok. A gombára 1-1 szelet magjától megfosztott paradicsomszeletet teszek, erre pedig egy kis teáskanál feta sajtot. A padlizsánszeletekre parmezán sajtot, majd szintén 1-1 szelet kimagozott paradicsomot, végül pedig reszelt zsíros sajtot szórok.
A leveles tésztát kinyújtom, majd összegyúrom és újra kinyújtom. Így nem emelkedik majd magasra, ami ezúttal a cél. Kis korongokat vágok a kinyújtott tésztából, pont akkorákat, amik befedik a muffinformában a töltelékeket. A korongokat jó alaposan a töltelékre nyomkodom. 190 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm a őket. A sütőből kivéve 5 percig pihentetem a kis falatokat, majd a formából kifordítva melegen tálalom.

Előző cikkTavaszváró vendégváró
Következő cikkKörtés sütemény
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

5 HOZZÁSZÓLÁS

  1. kipróbáltam, nagyon jók lettek, nem nehéz megcsinálni, kimondottan szórakoztató
    mivel maradt a tésztából, megcsináltam ugyanezt, csak almából, stahl judit tarte tatin töltelékével és C&V karácsonyi narancsos kekszének tésztájából, mert a végére, a leveles tészta fogyott el és a töltelékből maradt rengeteg…na, ez lett a legjobb

  2. Phuh! El vagyok hűlve! Nemcsak az ötlet tetszik, de a fotók is profik. Már szervezem is a vendégséget, hogy ezt megcsinálhassam, beleértve az almást is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here