VKF! 3. forduló – Vendégváró (Tarte Tatin) falatok

A Vigyázz! Kész! Főzz 3. fordulójára kis fordítva sütött (tarte tatin) falatkákkal készültem. A húsvéthoz nem sok köze van egyiknek sem, mert nincs bennük se sonka, se tojás, de a vendégek eddig mindig gyorsan eltűntették a hasonló falatokat, ezért úgy döntöttem itt a helyük. Gordon Ramsey-től (G. R. Makes It Easy) vettem az ötletet és készítettem el a karamellizált lilahagymás-kecskesajtos alapverziót, majd kiötlöttem két társát: a padlizsán parmiggianát és a gombás-fetás-paradicsomos lepénykéket.

Tarte Tatin falatok


A Tarte Tatin eredetileg egy “fordítva sütött almás sütemény” elnevezése, nevét a készítőjéről, Stéphanie Tatinről kapta. Angolszász vidékeken upside down cake néven fut. Az elnevezés két fontos lépést mindenképpen takar: a “tölteléket” először karamellizálni kell, majd a tésztát nem a tepsi aljára, hanem a töltelék tetejére helyezve kell kisütni. Így, amikor a formából kiborítjuk, a karamellizált töltelék a sütemény tetejére kerül.

Recept (18 koronghoz)

1/2 tasak mélyhűtött leveleszészta
6 ek olívaolaj

3 kis fej lilahagyma vékony szeletekre vágva
5 dkg lágy kecskesajt

1 kis padlizsán vékony szeletekre vágva
5 dkg Parmigiano-Reggiano frissen reszelve
1 paradicsom vékony szeletekre vágva
3 dkg zsíros sajt (Gouda)

25 dkg csiperke gomba apróra vágva
2 paradicsom vékony szeletekre vágva
5 dkg lágy feta sajt
só, frissen őrölt bors

Padlizsán parmiggiana Tarte Tatin


A padlizsánt besózom, 20 percre papírtörlőn félreteszem.
3 külön serpenyőben felhevítek 2-2 ek olívaolajat és a hagymát, a levétől megszabadított padlizsánt és a gombát külön-külön megpirítom. A hagymát addig, amíg karamellizálódni kezd, a gombát egy kis sóval, borssal pirosra sütöm, a padlizsánt pedig addig karamellizálom, amíg barnulni kezd mindkét oldalon (időnként megfordítom).
Muffin tepsit (nem papírformát) bélelek ki a töltelékekkel: 6 formába padlizsánszeleteket (egy formába 2 szeletet egymás tetejére), másik 6 formába pirított gombát, és újabb 6 formába karamellizált hagymát teszek. A hagymára kis teáskanál kecskesajtot kanalazok. A gombára 1-1 szelet magjától megfosztott paradicsomszeletet teszek, erre pedig egy kis teáskanál feta sajtot. A padlizsánszeletekre parmezán sajtot, majd szintén 1-1 szelet kimagozott paradicsomot, végül pedig reszelt zsíros sajtot szórok.
A leveles tésztát kinyújtom, majd összegyúrom és újra kinyújtom. Így nem emelkedik majd magasra, ami ezúttal a cél. Kis korongokat vágok a kinyújtott tésztából, pont akkorákat, amik befedik a muffinformában a töltelékeket. A korongokat jó alaposan a töltelékre nyomkodom. 190 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm a őket. A sütőből kivéve 5 percig pihentetem a kis falatokat, majd a formából kifordítva melegen tálalom.

MEGJELENÍTÉS:ELREJTÉS: 5 hozzászólás
  1. kipróbáltam, nagyon jók lettek, nem nehéz megcsinálni, kimondottan szórakoztató
    mivel maradt a tésztából, megcsináltam ugyanezt, csak almából, stahl judit tarte tatin töltelékével és C&V karácsonyi narancsos kekszének tésztájából, mert a végére, a leveles tészta fogyott el és a töltelékből maradt rengeteg…na, ez lett a legjobb

  2. Phuh! El vagyok hűlve! Nemcsak az ötlet tetszik, de a fotók is profik. Már szervezem is a vendégséget, hogy ezt megcsinálhassam, beleértve az almást is.

Hozzászólok

E-mail címedet nem tesszük közzé.

Lila Füge

Receptjeim, fotóim, és egyéb irásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.