Za’atar, humusz

Tegnap este, vagy akár ma reggel, bárki, aki Szíriából vagy Libanonból erre téved, otthon érezte volna magát az asztalunknál. Mi pedig egyszerűen nem akartunk elszakadni az asztaltól, R2r is vissza-visszaszaladt második, harmadik vacsoráért és reggel is nehezebben indultunk el a szokásosnál. Vannak ételek, amelyek nem engednek el egykönnyen. Pedig nem töltöttem sok időt a konyhában, nem is nagyon terveztük ezt előre, csak megtörtént. Persze néhány eredeti alapanyagra mindenképpen szükség van a rögtönzött arab snackhez.

Za’atar és humusz

Humuszt gyakran készítek, de egyáltalán nem terveztem feltenni a receptet a blogra. —Humuszt mindenki a sarki gyros-osnál vesz, mondta mostanában egy ismerősöm, amivel nem igazán értek egyet, de mivel többen is kértetek tőlem humusz receptet, hát íme mégis!
A za’atarral megkent arab kenyeret manakeesh-nek hívják, ez igazából az arab pizza. A za’ataros a legegyszerűbb formája, készülhet rá egyéb, mondjuk paradicsomos vagy haloumi sajtos feltét is. A za’atart kb ugyanannyi olívaolajjal elkeverik, hogy kenhető paszta váljon belőle és ezzel kenik meg a még meleg kenyeret, vagy beteszik a forró sütőbe 2 percre, hogy átforrósodjon, a za’atar pedig füstös ízt kapjon. Ez utóbbit csináltam én is.

Recept

40 dkg főtt vagy konzerv csicseriborsó lecsepegtetve
1 nagy gerezd fokhagyma
1 tk só
4 ek tahini
4 ek frissen facsart citromlé
2 ek víz
olívaolaj és cayenne bors a tálaláshoz

A fokhagymát és a sót kőmozsárban péppé zúzom. A csicseriborsót turmixgépbe teszem, hozzáadom a fokhagymapépet, a tahinit és a citromlevet és elkezdem pépesíteni. Ha túl sűrű, hozzáadok 1 ek vizet, ettől krémesebb lesz (két evőkanálnál többtől viszont túl folyékony). Megkóstolom, ha kell utánasózom. Tálba szedem, kanállal egy kicsit szétnyomom, mintázom, meglocsolom olívaolajjal és megszórom cayenne borssal. Lehet még mindenfélével díszíteni: szezámmag, fekete hagymamag, pirított fenyőmag, paprikával meghintett vékonyra szeletelt kígyóuborka, grántalma, stb.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -