Lehetne ez egy recept paradicsomos húsgolyókról, de nem az. Nem azért mert ne lenne jó a húsgolyó, nagyon is az, és volt is már a blogon. Ez most valami sokkal izgalmasabb. R2r kérésére készült, mert meglátta a TV Paprikán, hogy egy ír nő ilyet készít. Egyébként Toszkán étel, polpette di melanzane névre hallgat és az benne az izgalmas, hogy a golyócskák padlizsánból készülnek. Na meg sok isteni pecorino sajtból és friss fűszerekből. Mindez pont aznap történt, hogy Kicsi Vú meghirdette a ZöldKampányt. Íme tehát az első kapmányvacsoránk.

Padlizsángolyók paradicsomszószban

padlizsángolyok.jpg

Azt be kell vallanom, hogy teljesen nem illik ez az étel a kampányba, mert nem idényzöldség Magyarországon a padlizsán télen. Tegyétek el a receptet a nyár végére vagy tegyetek úgy, mint én és vegyétek meg a szupermarketben. Nem szoktam ilyet mondani, de ezt most nagyon megkívántuk.

És akkor néhány szó a ZöldKampányról. A kezdeményezés nagyon közel áll a szívemhez, hiszen mi sok zöldséget eszünk, általában a szezonnak megfelelő felhozatalból válogatva. (Ennek ellenére gyakran megrémít a híres 5 a day program, amikor a nap közepén bevillan, hogy vajon teljesítem-e az öt féle zöldség vagy gyümölcs elfogyasztását. Nem mantrám ez, de mégis egy jó viszonytási pont mindenkinek, aki szeretne odafigyelni a kiegyensűlyozott, étkezésre.) Sokan nem értik, hogy hogy lehet hús nélkül akár csak elképzeni egy főétkezést, szerintem könnyen. A kampány célja, hogy minél több zöldséget fogyasszunk, méghozzá minél változatosabb formában. Minden résztvevő úgy étkezik, ahogy kedve tartja. Nem az a cél, hogy vegetáriánusok legyünk, hanem az, hogy módosítsunk az arányokon. Részletek itt. Szerintem érdemes csatlakozni, biztos sok jó ötletet kapunk egymástól és egy kicsit még tudatossabbá válunk a kampány során. További infó itt.

padlizsangolyok 2.jpg

Recept

3 nagyobb padlizsán
15 dkg pecorino sajt finomra reszelve
3 nagy szelet rozskenyér
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
2 tojássárgája
1/2 tk só
1/4 tk frissen őrölt feketebors
3 ek olíva olaj
3 ág kakukkfű morzsolt levelei

A padlizsánokat hosszban kettévágom, éles késsel bevagdosom, sózom, borsozom és meglocsolom olívaolajjal. 180 fokra előmelegített sütőbe teszem és 30-40 perc alatt egészen puhára sütöm. A sütőből kivéve a padlizsánok húsát kikanalazom és konyharuhával bélelt szűrőbe teszem, villával szétnyomkodom, hogy pépes legyen. Hagyom kihűlni és a konyharuhával minden nedvességet kicsavarok a padlizsánok húsából.

A kenyeret felkockázom, majd késes robotgépben morzsává darálom. Nagy keverőtálba teszem, hozzáadom a reszelt sajtot, a padlizsán kinyomkodott húsát, a fűszereket és a két tojássárgáját. Kézzel alaposan összedolgozom (ugyanúgy, mint a fasírtot), majd vizes kézzel golyókat formázok belőle és forró serpenyőben kevés olajon pirosra sütöm.

Forró paradicsomszószba forgatom és fogkeményre főtt spagettivel tálalom. A tetejére pacorinot vagy paremzánt reszelek.

A paradicsomszószhoz: 2 doboz paradicsomkonzerv, 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek olívaolaj, só, frissen őrölt vegyesbors.

A hagymát és a fokhagymát kevés olajon megdinsztelem, ráöntöm a paradicsomokat, sózom, borsozom és fedő alatt 30 percig főzöm. Amikor besűrűsödött a paradicsomszószt a húsgolyókhoz keverem és 10 percig együtt rotyogtatom.

7 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A grillezett, pépesített, kifacsart padlizsánt remekül lehet fagyasztani. Mi nyár végén (szabad tűzön) lesütünk több kilót, fakéssel összedaraboljuk (így nem barnul meg), a levét eldobjuk, a zöldséghúst pedig szépen bezacskózzuk kisebb-nagyobb adagokra osztva. Legtöbbször padlizsánkrémet szoktunk belőle készíteni; előző nap kivesszük a fagyasztóból és a normál hűtő egyik polcára tesszük: másnapra gyönyörűen kiolvad, lehet vele dolgozni.
    Így olcsó is, mivel akkor vesszük meg, amikor szezonja van, másrészt sokkal kevesebbet kell pepecselni a különféle padlizsános ételekkel.

  2. @magyar bucó: Fogd fel tradíciónak. Egyébként tényleg más lesz az íze és a színe is a fakéstől, próbáltam. Nem vészes a fémmel se, de fával mégis jobb. Ráadásul ez olyan, mint egy bárd, lehet vele nagyokat sújtani: tak-tak-tak-tak. Tulajdonképpen nem is vágja, hanem zúzza a padlizsánt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here