Zöldséges tart

A cakkos szélű kerek formában sült lepények, piték és quiche-ek világában a tart (lepény?) a legegyszerűbben elkészíthető. Nem igényli, hogy a tetejét befedjük és a tölteléket a tésztakéreg alatt süssük-pároljuk (pite), és azt sem, hogy a sűrű tejszínes-sajtos-tojásos massza felemelkedését lessük izgalommal a sütő ajtaján keresztül (quiche). Olyannyira egyszerű, hogy zöldségen vagy gyümölcsön kívül mindenféle egyéb töltelék vagy krém nélkül is remekül elvan, de azért kibírja, ha egy kicsit megbolondítjuk. Szuper vendégváró, mert tényleg percek alatt össze lehet dobálni és ha ügyesek vagyunk, nagyon finom is. Az ügyesség csak ahhoz kell, hogy legyen valami izgalmas a hozzávalók között.

Mézes paradicsomos tart fetával

Mivel a tartokat zsúrra készítettem sok egyéb mellett, a tészta hűtésével se nagyon szerettem volna bajlódni, de ragaszkodtam a roppanós, lemezkés vajas tésztához. A szokásos quiche tésztaalaphoz egy tojást kevertem (és csökkentettem a víz mennyiségét), ami egy kicsit jobban összefogja a tésztát és meggyorsítja az elkészítést. A tésztát sütés előtt csinosan formára lehet vágni, hogy éppen beleférjen a piteformába – én szeretem ezt a rusztikus megoldást is, amikor kilóg a tészta. Le lehet törögetni még mielőtt felvágnánk a tartot, csalogatja az asztal körül ülőket egy kis legális lopkodásra.


Recept

20 dkg liszt
12 dkg hideg vaj apró kockákra vágva
1 tojás
2-3 ek hideg víz
1/2 tk só

3 közepes, érett paradicsom
10 dkg feta
1 ek mézes dijoni mustár
1,5-2 ek vegyes zöldfűszer (majoranna, kakukkfű, zsálya)
1 tk méz
2 ek olívaolaj

A lisztet és a vajat robotgépben elkeverem, amíg a lisztet a lehető legjobban felveszi a vajat. Beleütöm a tojást, megszórom sóval és addig keverem, amíg homogén lesz, majd annyi vizet adok hozzá, amitől összeáll a tészta, de nem lesz ragacsos. Azonnal lisztezett gyúródeszkára teszem és kinyújtom. Belesimítom a piteformába és megkenem 1 ek mézes mustárral. Félreteszem, hogy a mustár megszáradjon.
A paradicsomot vastagabb szeletkre vágom, elrendezem a tésztán, enyhén sózom (a feta is sós). Rámorzsolom a fetát, megszórom apróra vágott zöldfűszerekkel és egy kevés mézet csöpögtetek a sajtra. Meglocsolom extra szűz olívaolajjal és 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm.

A cukkinis tart ugyanígy készült, a töltelék: 1 közepes cukkini, 15 dkg pecorino, 3 szelet főtt prosciutto, 5 levél zsálya, nagyszemű tengeri só, frissen őrölt bors, 2 ek olívaolaj.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -