Zöldségleves másképp

Amikor a nagymamám a hűtőben fellelhető zöldségekből gyors leves készít “vízilevesnek” hívja. Számomra ez a létező legfinomabb zöldségleves, általában eperlevéllel vagy grízgalusgával gazdagítva, tűz forrón. Ma délután kettőkor még nem volt ebédünk, amikor G túrós csuszát kívánt. Ő megvette a csuszához valókat, közben én összedobdatm egy vízilevest, illetve annak egy saját verzióját. Semmi köze a nagyi féléhez, csak annyi, hogy a hűtőben bújkáló zöldségek kerültek bele.

Zöldségleves vöröslencsével, kenyérrel és korianderrel

Volt itthon krumpli is, de amikor már épp nyúltam érte eszembe jutott a kenyeres zacskóban lapuló szikkadt kenyér és inkább a köré szerveztem a történéseket. A török és arab konyhában gyakran készül, de az olaszoknál sem ismeretlen a maradék kenyérrel dúsított leves. A szegények eledele és épp ezért a legfinomabb falatok egyike az ízes levesben puhára ázott kenyérdarabka. Ha már az arabok jutottak eszembe a kenyérről, a levesbe vöröslencse, koriander és római kömény is került. A teljes adagot eltüntettük hárman, a csuszának kevés hely maradt…

Recept (4 személyre)

1 nagyob sárgarépa
1 fehérrépa
1 szárzeller
1/2 karalábé
1 vöröshagyma
1 paradicsomkonzerv
3 gerezd fokhagyma
1 csokor koriander
3 marék vöröslencse
25 dkg szikkadt kenyér héja vastagon szelve
6 ek olívaolaj

1 1/2 tk őrölt római kömény
csipet citrombors
1,5 l víz

A zöldségeket megtisztítom, a répákat karikára, a karalábét és a hagymát kockára vágom. A fokhagymagerezdeket összenyomom, a szárzellert apróra vágom. Az olajon 10 percig pirítom a hagymát, sárgarépát, fehérrépát, karalábét és a zellert anékül, hogy színt kapna. Hozzáadom a fokhagymát és a konzerv paradicsomot a leve nélkül, felkockázva. Összekeverem, fűszerezem sóval, citromborssal és római köménnyel. Felöntöm hideg vízzel és felforralom. Amikor a zöldségek félpuhák, hozzáadom a vöröslencsét és fedő alatt puhűra főzöm (5-7 perc). Ha kell utánaízesítem. A végén beledobom a felaprított korianderzöldet, szárával együtt. Elzárom a lángot és fedő alatt hagyom a levest 10 percig pihenni.
A kenyérhéjat kockákra vágom, 1-1 maréknyit a tányérba szórok, erre szedem a forró levest. 1-2 percig hagyom ázni fogyasztás előtt.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -