3 karakteres salsa
Havas DóraA szó jelentése szerint a salsa csak egy szósz. Valójában egy titkos fegyver, amivel szinte bármit fel lehet dobni: a tacók és mexikói ételek kötelező kelléke, de grillezett húsok mellé vagy szendvicsbe is szuper. Nyárra a friss, főzés nélküli salsákat javasoljuk, ezekből kirobbannak az ízek.
A legegyszerűbb salsa kellékei: paradicsom, chili és fűszerek. Ennek a receptjét le se írjuk, mert annyi izgalmas változat létezik (+ amit még ki se találtunk), hogy felesleges lenne. A lényeg csak annyi, hogy akármit is tesztek bele, ne csak az ízekre, hanem a salsa állagára is figyejetek. Az igazi salsa nem folyik, inkább kicsit darabos, mártogatható. Így nem csak könnyen rajta marad a tortilla chips-en, hanem a szendvicset se áztatja el.
A robotgépek előtti világban hagyományosan minden hozzávalót késsel apró darabokra vágtak és összekevertek. Ma már ehhez lusták vagyunk és ezen nem kell néhány izgalmas szószért változtatnunk. Arra viszont figyeljetek, hogy a robotgépet csak egészen rövid ideig, pulzálva dolgoztassátok, hogy ne salsa levest készítsetek, hanem egy sűrű, darabos mártogatóst!
Friss paradicsom salsa (Pico de Gallo)
2-3 közepes paradicsom
1/2 lilahagyma
1 friss jalapeno chili
1 lime frissen facsart leve
1 csoko koriander
1 gerezd fokhagyma
1/2 tk őrölt római kömény
1/2 tk só
ízlés szerint frissen őrölt bors
A hozzávalókat finomra aprítjuk, vagy robotgépben összedolgozzuk, ügyelve arra, hogy nem pürésítsük túl.
Kukorica salsa
30 dkg főtt (vagy sült) kukorica
2 chipotle chili adobo szószban (vagy más friss chili)
1 közepes paradicsom
3 szál újhagyma
1 csokor koriander
2 lime frissen facsart leve
1/2 tk só
1/2 tk frissen őrölt bors
A paradcsimot, az újhagymát és a chilit apróra vágjuk és a többi hozzávalóval źegyütt a kukoricához keverjük. Fogyasztás előtt egy órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Fűszeres barack salsa
3 érett barack
1/2 lilahagyma
1 piros kaliforniai paprika
1 friss jalapeno vagy zöld chili
1 marék mentalevél
1/2 lime frissen facsart leve
1 csipet só
A barackokat leforrázzuk, 1 percig a forró vízben hagyjuk, majd bőrüket lehúzzuk. A gyümölcsöt apróra vágjuk, mahját kidobjuk. A kaliforniai paprikát és a chilit szintén finomra vágjuk, a mentát felaprítjuk. Összekeverjük az összes előkészített hozzávalót.