3 karakteres salsa

A szó jelentése szerint a salsa csak egy szósz. Valójában egy titkos fegyver, amivel szinte bármit fel lehet dobni: a tacók és mexikói ételek kötelező kelléke, de grillezett húsok mellé vagy szendvicsbe is szuper. Nyárra a friss, főzés nélküli salsákat javasoljuk, ezekből kirobbannak az ízek.

A legegyszerűbb salsa kellékei: paradicsom, chili és fűszerek. Ennek a receptjét le se írjuk, mert annyi izgalmas változat létezik (+ amit még ki se találtunk), hogy felesleges lenne. A lényeg csak annyi, hogy akármit is tesztek bele, ne csak az ízekre, hanem a salsa állagára is figyejetek. Az igazi salsa nem folyik, inkább kicsit darabos, mártogatható. Így nem csak könnyen rajta marad a tortilla chips-en, hanem a szendvicset se áztatja el.

A robotgépek előtti világban hagyományosan minden hozzávalót késsel apró darabokra vágtak és összekevertek. Ma már ehhez lusták vagyunk és ezen nem kell néhány izgalmas szószért változtatnunk. Arra viszont figyeljetek, hogy a robotgépet csak egészen rövid ideig, pulzálva dolgoztassátok, hogy ne salsa levest készítsetek, hanem egy sűrű, darabos mártogatóst!

 

 

 

Friss paradicsom salsa (Pico de Gallo)

2-3 közepes paradicsom

1/2 lilahagyma

1 friss jalapeno chili

1 lime frissen facsart leve

1 csoko koriander

1 gerezd fokhagyma

1/2 tk őrölt római kömény

1/2 tk só

ízlés szerint frissen őrölt bors

 

 

 

 

 

 

A hozzávalókat finomra aprítjuk, vagy robotgépben összedolgozzuk, ügyelve arra, hogy nem pürésítsük túl.

Kukorica salsa

30 dkg főtt (vagy sült) kukorica

2 chipotle chili adobo szószban (vagy más friss chili)

1 közepes paradicsom

3 szál újhagyma

1 csokor koriander

2 lime frissen facsart leve

1/2 tk só

1/2 tk frissen őrölt bors

 

 

 

 

 

 

 

A paradcsimot, az újhagymát és a chilit apróra vágjuk és a többi hozzávalóval źegyütt a kukoricához keverjük. Fogyasztás előtt egy órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

 

Fűszeres barack salsa

 

3 érett barack

1/2 lilahagyma

1 piros kaliforniai paprika

1 friss jalapeno vagy zöld chili

1 marék mentalevél

1/2 lime frissen facsart leve

1 csipet só

 

 

 

 

 

 

 

 

A barackokat leforrázzuk, 1 percig a forró vízben hagyjuk, majd bőrüket lehúzzuk. A gyümölcsöt apróra vágjuk, mahját kidobjuk. A kaliforniai paprikát és a chilit szintén finomra vágjuk, a mentát felaprítjuk. Összekeverjük az összes előkészített hozzávalót.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -