Tudtad?

A reggeli megtöri a test éjszakai böjtjét – az angol elnevezés „breakfast” is innen ered (break = megtör, megszakít, fast = böjt). Nem azért kell reggelizni, mert hedonisták vagyunk (na jó, kicsit azért is), hanem mert a testünknek valóban ez a legfontosabb étkezés. Táplálkozási szakértők szerint ébredés után legkésőbb két órán belül reggeliznünk kell, s ennek az étkezésnek a napi kalóriaszükségletünk 30%-át fedeznie kell(ene).

 

A reggeli a napi tápanyagszükségletünk legfontosabb forrása.

Vitaminokkal, rosttal, fontos ásványi anyagokkal (vassal, magnéziummal, kalciummal) feltöltve tudunk csak koncentrálni munkában, tanulásban és bármilyen hétköznapi helyzetben. Testünknek szüksége van ezekre a tápanyagokra, és ha kimaradnak, a nap folyamán már csak nehezen tudjuk pótolni őket.

Ha kihagyod a reggelit:

  • Nő a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. Nagyobb valószínűséggel jelenik meg valamilyen testsúlyprobléma, elhízás vagy testsúly-ingadozás, nő a „rossz” koleszterin mennyisége a vérben.
  • Hiába tűnik úgy, hogy a koplalással megőrizhetjük a karcsúságunkat, valójában ez a legrosszabb, amit tehetünk. Egy idő után pedig az ellenkezője fog történni: azok a gyerekek és felnőttek, akik rendszeresen kihagyják a reggelit, magasabb testzsír-százalékkal rendelkeznek.
  • Azoknak a gyerekeknek, akik reggelivel kezdik a napot, magasabb az IQ-juk, jobban tudnak koncentrálni és teljesíteni napközben az iskolában, és energikusabban, jobban bírják az egész napos testi-szellemi kihívásokat. A reggeli egyensúlyba hozza a vércukorszintet, ami az agy megfelelő működéséhez, a koncentrációhoz is elengedhetetlen.

 

A reggeli az agy energiafeltöltése.

  • Nő a diabétesz kialakulásának kockázata. Akik rendszeresen reggeliznek, a 2-es típusú diabétesz kialakulása ellen máris sokat tesznek.
  • A csontjaid egészsége veszélybe kerülhet. Az ásványi anyagok és vitaminok testünk minden részének, így a csontjainknak is fontosak. A csontritkulás, és az ízületi betegségek viszont elkerülhetők kiegyensúlyozott táplálkozással, amelynek a reggeli is része!

Gyorsan, de együtt!

A reggeli arra is jó, hogy leüljünk együtt az asztalhoz. Ha a gyerekek megszokják, hogy így kezdjék a napot, máris sokat segítettünk nekik, hogy ezt a szokást felnőttként is továbbvigyék.

Az egészséges étkezési szokások tanulhatók!

5/5 (1)

Kérjük, értékeljen