Rizskoch málnaöntettel
Kárai DávidEgy tartalmas leves után akár második fogásnak is tökéletes. A málnaöntetet nyugodtan cserélheted a kedvenc házi lekvárodra is!
Hozzávalók 6 adaghoz:
10 dkg mazsola
5 dkg + 1 evőkanál vaj
35 dkg kerek szemű (rizottó) rizs
1 liter tej
4 evőkanál cukor
1 evőkanál méz
½ teáskanál só
1 vaníliarúd
5 tojás
A málnaöntethez:
15 dkg málna (lehet fagyasztott is)
2 evőkanál cukor
0,5 dl víz
1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A mazsolákat annyi forró vízbe áztatjuk, amennyi egyujjnyira ellepi őket, és félretesszük.
A rizst egy nagyobb lábasba tesszük, hozzáöntjük a tejet, beletesszük a cukrot, a mézet és a sót. Belekaparjuk a vaníliarúd magjait, majd beledobjuk a rudat is.
Közepes lángon, sűrűn kevergetve 20–25 perc alatt puhára főzzük, amíg tejberizs állagú nem lesz. Ezután kihalásszuk belőle a vaníliarudat, erre már nem lesz szükség.
Hagyjuk a tejberizst langyosra hűlni, majd a tojássárgájákat is belekeverjük.
A tojásfehérjéket egy tálban egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a rizses masszához forgatjuk. Leszűrjük a mazsolát, és ezt is a rizsbe keverjük.
Egy tortaformát alaposan kivajazunk, majd beleöntjük a rizst.
185 fokra előmelegített sütőben 35–40 perc alatt megsütjük, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje.
Ezalatt elkészítjük a málnaöntetet. Az összes hozzávalót egy kisebb edénybe tesszük, és összefőzzük. 10–12 perc után, amikor már a málna teljesen megpuhult, és szétesett, szitán átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek a szószba.
Az elkészült rizskochot még langyosan, a málnaszósszal nyakon öntve tálaljuk.