Arról már írtunk, egészségünk szempontjából miért a legfontosabb étkezés a reggeli. Nagyjából tudjuk, mennyire fontos, hogy az immunrendszerünk jól működjön – ennek egyik legfontosabb része az egészséges emésztés. Ha pedig egy gondolattal még tovább megyünk, már mondhatjuk is egyszerre a kulcsszót: rostok!

A rostban gazdag segíti a jóllakottság-érzetet, hosszabb ideig bírjuk, és ami még fontosabb: a diabétesz megelőzésében, a vérnyomás egészséges szinten tartásában és a koleszterinszint beállításában is segít.

Egy kis matek: minden 1000 kalória étellel 14 gramm rostot kell(ene) bevinnünk. Ez naponta nagyjából 25-40 grammot jelentene egy átlagos felnőttnél, tekintve, ha figyelembe vesszük, hogy eltérőek az étkezési szokásaink. De valóban ennyit eszünk? Szakértők szerint jó, ha az alsó értékhatáron mozog ez a szám…

Mit tegyünk, hogy javuljon a helyzet? Nem olyan nagy feladat egy kicsit átprogramozni az étrendünket és tudatosan több rostban gazdag ételt csempészni a napi menünkbe. Íme hét olyan alapanyag, ami segít ebben:

Olajos magvak

Egy maréknyi mandula 4 gramm rostot tartalmaz, és ez csak egy példa. Az olajos magvak jól jönnek, amikor nemcsak ezt a tulajdonságot szeretnénk megkapni, de egyéb vitaminokat, ásványi anyagokat is magunkhoz vennénk.

Sárgarépa

Magas rosttartalom, ami nemcsak az emésztésnek tesz jót, de abban is segít, hogy a testünk könnyebben semlegesítse a májban felhalmozódott káros toxinokat. Ezért, és magas vitamintartalmáért is nagyon szeretjük.

Chia mag és lenmag

 

Mindkettőre érvényes a szabály: kis adagban egészséges és szükségünk is van rá, de ne vigyük túlzásba. Hetente egy-egy alkalommal egy kanálnyi lenmag a müzlibe vagy joghurtba, és egy teáskanál chia mag valamilyen joghurtba vagy tejbe áztatva éppen elég, és ezzel nagyjából 6 grammnyi rostanyagot ki is pipáltunk a listáról.

Aszalt gyümölcsök

Egy szem datolya 1,5 g rostot tartalmaz, 100 g aszalt szilva 3 grammot, ugyanennyi mazsola pedig több mint 6 grammot. A vércukor-szintet ugyan megemelik, ezért az arra érzékenyek ezt tartsák szem előtt, de egyéb egészséges tulajdonságaik miatt érdemes mindennap fogyasztani valamilyen aszalványt.

Hagyma

 

A hagyma az az alapanyag, amire nem a vitamintartalma vagy egyéb egészséges tulajdonságai miatt gondolunk. Egyszerűen kihagyhatatlan, mert mindennek az alapja, ízt ad, a legtöbbször vele kezdjük a főzést. Pedig egy közepes hagyma rosttartalma 2 gramm, ráadásul az inulin nevű, vízben oldódó rostot tartalmazza, ami segít az egészséges koleszterinszint megtartását. (Ugyanez az inulin megtalálható a póréhagymában és a spárgában is.)

(Fagyasztott) borsó

Ugyan a nyár elején van a szezonja a friss borsónak, de ilyenkor ősszel is elővehetjük, ha ügyesek voltunk és lefagyasztottunk egy-egy adagot. Egy kis tányérnyi borsóban 4 gramm rost található.

Bulgur

 

Egy adag bulgur 8 gramm rostot tartalmaz. Érdemes lefőzni egy nagyobb adagot egy-két napra előre, amit aztán különféleképpen vihetünk magunkkal: salátaként, köretként, bulgur fasírtént.

Kivi

 

Amikor összekészítjük magunknak a napi ebédet és uzsonnát az irodába, dobjunk be a táskába 2 szép kivit. Tökéletes uzsonna, és fedezi a nap rostbevitel egy részét. Ebben egyébként a kivi magja játssza a főszerepet, akárcsak az eper esetében.

 

 

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen