Szeptember 1-től június közepéig minden hétköznap reggel felmerül a kérdés, hogy a szokásos téliszalámis szendvics helyett mit csomagolhatnánk a gyerekeknek az iskolába, ami nem a kukában, vagy a táska aljában kilapítva végzi. Ezer okunk van rá, hogy ezen elgondolkozzunk, nyilván mindenki ki tudja egészíteni a listát:

  • Nagy rá az esély, hogy a menza és a büfé kínálatánál egészségesebb, értékesebb túlélőkészletet állítunk össze otthon;
  • A gyerekeknek (is) fontos, hogy megszokják, hogy naponta legalább ötször étkezzenek, ez összhangban van a leterheltségükkel is: jó ha bekapnak pár falatot a szünetekben és egyáltalán nem mindegy, hogy ezek üres kalóriák, vagy értékes tápanyagok;
  • Ahogy egyre önállóbbak a gyerekeink, hatásunk az étkezésükre is egyre kisebb. Jó, ha legalább ott igyekszünk ezt befolyásolni, ahol még tudjuk.

Miközben ezekkel a dolgokkal tisztában vagyunk, az is tény, hogy a nap 24 órából áll, ezért az uzsonnás doboz összeállítása nem vehet el 10 percnél többet az életünkből naponta.

Kellenek az időtakarékos, életmentő ötletek és itt jön a képbe a tortilla.

Szerencsére már minden szupermarketben lehet kapni többféle változatban: kicsi, nagy, teljes kiőrlésű lisztből készült, stb., válogathatunk kedvünkre. A következő lépés a töltelék. A nagyon egyszerűtől az egészen komolyan megkomponált tekercsekig tényleg mindent tortillába lehet csavarni és pont ez benne a jó.

 

Quesadilla

A quesadilla alapesetben nem más, mint egy kettéhajtott tortilla lap, amit sajttal töltenek meg a mexikóiak és vaslapon vagy serpenyőben addig sütik, amíg a sajt megolvad. Nincs gyerek, aki ezt ne szeretné: nyúlós sajt és sós palacsinta (kicsit sarkítva természetesen). A nagy igazság pedig az, hogy a sajt mellé a finnyás gyerekeknek is be lehet csempészni sok egészséges dolgot. A nem finnyásak pedig kifejezetten örülni fognak, ha a sajt mellett avokádó szeleteket és spenótot találnak, mint a fenti képen látható dobozban. Egyéb válotzatok: csirkehúsos, babos-kukoricás, hagymás-paradicsomos…

Wrap szendvics, azaz tekercs

Ha nem szeretnénk bekapcsolni a tűzhelyet, a tortilla akkor is jó barátunk, lesz belőle szendvics, csak rétegezni és tekerni kell. A képen látható verzióban krémsajt, sonka, lilahagymalekvár, mézes mustár és saláta van, de itt aztán tényleg jöhet bármi, ami a hűtőben található szendvicsalapanyag. Néhány változat: sajtos-zöldséges reszelt sajtokkal és zöldségekkel, tonhalas majonézzel, alma és szárzeller darabokkal, húsos többféle felvágottal, sajttal, majonézzel és rukkolával.

 

Burrito, fajita és társai

A klasszikus feladatát természetesen az uzsonnás dobozban is betölti a tortilla. Ezt a megoldást érdemes az előző esti vacsorával kombinálni, kihasználva az örökérvényű törvényt, hogy a győztes csapatot nem változtatjuk meg. Ha este szerette, vagy akár magának összeállította a gyerek a burritóját, jó eséllyel látja szívesen nap közben is. A másik lehetőség, hogy az előző esti vacsora egyes elemeit mentjük át az uzsonnásdobozba egy tortillába tekerve. Ezt történt a képen látható szendviccsel is, a sült hús mellé némi sült zöldség és saláta került.

 

5/5 (1)

Kérjük, értékeljen

Előző cikkMásnapos zabkása
Következő cikkStrata: frissen sült reggeli maradékokból
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.