A tökéletes házi pita

Nem állítom, hogy nem melós, azt pedig főleg nem, hogy ne lenne időigényes. De ha rászánunk egy délutánt, egy időre feltölthetjük a készleteket. Fontos, hogy csak akkor szabad a pitaprojektbe belevágni, ha a sütőnk 220 fokra fe tud fűteni!

Hozzávalók (10 pitához):

A kovászhoz:
3-4 g friss élesztő
125 g 30 C-os víz
100 g magas sikértartalmú finomliszt

A tésztához:
195 g 22 C-os víz
200 g finomliszt
250 g rétesliszt
40 g porcukor
7 g finomított tengeri só

Elkészítés:

A kovászhoz összekeverjük a vizet az élesztővel, majd kikeverjük a liszttel. Letakarva, meleg helyen 1,5 órán át kelesztjük.

A tésztához a kovászt elkeverjük a vízzel, majd a lisztekkel és a többi hozzávalóval.

Letakarva 10 percig pihentetjük, robotgépbe tesszük és alaposan kidagasztjuk. Ezután letakarva, meleg helyen egy órán át hagyjuk pihenni, félidőben egyszer átgyúrjuk.

A sütőt 220 fokra előmelegítjük, benne hagyjuk a sütőlapot, hogy az is átforrósodjon. Lisztezett munkalapon a megkelt tésztát 10 részre osztjuk, gömb alakúvá formáljuk és hagyjuk 15 percet pihenni. Ezután mindegyiket sodrófával 1/2 cm vastag koronggá nyújtjuk, és 2 percig pihentetjük.

Papírtányérral a forró sütőlapra helyezünk 2-3 darabot, becsukjuk a sütőt és kb. 5 percig sütjük, amíg egy kis színt kap és felfúvódik a pita. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, innentől fagyasztható vagy fogyasztható.

5/5 (1)

Kérjük, értékeljen

Előző cikkHummusz – a megmentő
Következő cikkTahini
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.