A tökéletes házi pita
Havas DóraNem állítom, hogy nem melós, azt pedig főleg nem, hogy ne lenne időigényes. De ha rászánunk egy délutánt, egy időre feltölthetjük a készleteket. Fontos, hogy csak akkor szabad a pitaprojektbe belevágni, ha a sütőnk 220 fokra fel tud fűteni!
Hozzávalók (10 pitához):
A kovászhoz:
3-4 g friss élesztő
125 g 30 C-os víz
100 g magas sikértartalmú finomliszt
A tésztához:
195 g 22 C-os víz
200 g finomliszt
250 g rétesliszt
40 g porcukor
7 g finomított tengeri só
Elkészítés:
A kovászhoz összekeverjük a vizet az élesztővel, majd kikeverjük a liszttel. Letakarva, meleg helyen 1,5 órán át kelesztjük.
A tésztához a kovászt elkeverjük a vízzel, majd a lisztekkel és a többi hozzávalóval.
Letakarva 10 percig pihentetjük, robotgépbe tesszük és alaposan kidagasztjuk. Ezután letakarva, meleg helyen egy órán át hagyjuk pihenni, félidőben egyszer átgyúrjuk.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük, benne hagyjuk a sütőlapot, hogy az is átforrósodjon. Lisztezett munkalapon a megkelt tésztát 10 részre osztjuk, gömb alakúvá formáljuk és hagyjuk 15 percet pihenni. Ezután mindegyiket sodrófával 1/2 cm vastag koronggá nyújtjuk, és 2 percig pihentetjük.
Papírtányérral a forró sütőlapra helyezünk 2-3 darabot, becsukjuk a sütőt és kb. 5 percig sütjük, amíg egy kis színt kap és felfúvódik a pita. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, innentől fagyasztható vagy fogyasztható.