Aki járt már Törökországban, tudja, hogy az ayran, ez a sós-savanykás joghurtital ugyanúgy része az éttermi étkezésnek, mint az utcai bódék kínálatának. Mi, akik vagy a natúr és a gyümölcsös joghurt ízéhez vagyunk hozzászokva, elsőre talán félretoljuk ezt a sós italt, pedig nem véletlenül szerepel a kínálatban a török büfékben.

A nagy melegben a sótartalma miatt segít pótolni az izzadással elvesztett ásványi anyagokat, emellett a joghurt egészséges fehérje, kalcium- és magnézium-forrás.

Akár házilag is elkészíthetjük: 3 dl jó minőségű (házi natúr vagy görög) joghurthoz adjunk 2 dl vizet, némi jeget, sót és alaposan turmixoljuk össze. Tovább fűszerezhetjük borssal, adhatunk hozzá apróra kockázott kígyóuborkát vagy esetleg egy kis citromhéjat és citromlevet, hogy még frissítőbb legyen.

Ugyanez az alapja a perzsa konyhában népszerű levesnek, az ab doogh kiarnak, amit még egy kis mentával is fűszereznek, de van olyan változata is, amibe uborkát, hagymát és kaprot is tesznek. Ennek létezik szénsavas változata is, azt mondják, akkor igazán frissítő, ha a joghurt pár napig erjed, mielőtt ilyen ital készül belőle.

Az egyik legismertebb joghurt alapú frissítő az indiai lassi. A pandzsáb konyha kedvelt itala, hagyományosan a matkas nevű, tölcséralakú cseréppohárban szolgálják fel. A gyümölcsös-édes változatai a legnépszerűbbek (mangóval, banánnal, licsivel), de léteznek sós-fűszeres variációk is. A kardamom szinte kihagyhatatlan fűszere a lassinak, de kerülhet bele sáfrány, kurkuma, rózsavíz, menta, és sok más pikáns ízesítő is. Az ősi indiai orvoslás, az ayurvéda hagyományában is úgy szerepel, mint az egyik legegészségesebb hűsítő ital.

Azon túl. hogy a melegben tényleg jólesik savanykás, vízzel hígított italokat kortyolgatni, még egy titkuk van ezeknek az üdítőknek. A közel-keleti, és indiai konyhák bővelkednek a fűszeres ételekben, sőt, valójában alig találkozunk semleges ízekkel. A sokféle fűszertől nem ritkán érezzük úgy, hogy lángol a szánk, arról nem beszélve, hogy egy idő után a gyomrunk is érzi: túl sok a jóból.

A curryket, a chilis ételeket vagy a sokféle színes-illatos fűszernövényt remekül ellensúlyozzák, semlegesítik a joghurt alapú italok.

5/5 (1)

Kérjük, értékeljen