Eleinte az foglalkoztatott, hogy vajon nem sérülne-e meg a konyhában a táblagép. Eltelt két hét és a kérdés továbbra is fennáll, szerintem kell hozzá valami tartó, ami biztonságba helyezi, különben véletlenül tényleg szalonnát fogok rajta szeletelni egy zűrösebb napon.

Két hét elteltével az viszont már nem kérdés, hogy van-e helye, létjogosultsága a kütyünek a konyhában. Ha valaki, hát én igazán rajongok a hagyományos könyvekért, a digitális könyvolvasókat kissé fanaylogva fogadtam és azzal nyugtattam magam, hogy a szakácskönyveket soha nem fogják letaszítani méltó helyükről, hiszen kevés az a szakácskönyv, ami képek nélkül ér valamit egy átlagos háziasszony vagy hobbiszakács számára. És akkor jön a táblagép és mindent megváltoztat. Azt gondolom, hogy elterjedésével a táblagépek forradalmasítani fogják azt, ahogy főzünk. Adott az eszköz, ami könnyen kezelhető, kis helyen elfér és az összes többi netezni gépes masinával szemben a legkevésbé sérülékeny. Emelett pedig adott a tartalom.

A tábla lelke az app

A táblagép nagysága nem abban rejlik, hogy végre megvan a módja, hogy a kedvenc receptünket, receptkeresőt vagy gasztroblogot bevigyük a konyhába nyomtatás nélkül. A varázslat a kifejezetten táblára gyártott applikációkban van és ezek olyat tudnak, amit semmi más. A statikus szakácskönyvek, magazinok megelevenednek, a receptleírások hangkommentárral és videótartalommal kiegészülve életre kelnek. Ha valaki nem biztos abban, hogy milyen a borostyán színű karamell, egy hozzáértő cukrász a recepthez linkelt videóban azonnal bemutatja, még jó, hogy nem nyúl ki a gépből és csap a kezünkre, amikor meg akarjuk keverni a bugyborékoló cukormasszát!

Magyar nyelven nem nagyon találtam használható tartalmat, örülhetünk, ha optimalizálva vannak mobil eszközre a főzős oldalak, ezért inkább az angol nyelvű alkalmazások között néztem szét. Tátva maradt a szám.

Magazinok

A gasztro nem csak itthon menő téma, szinte minden életmód magazinnak része valamilyen formában. Kedvencem ezek közül a Flipboard, ami hihetetlenül színes és színvonalas tartalmakat fog össze és tesz elérhetővé vizuálisan is nagyon vonzó, lapozható formában. Publikál itt a New Yorker, a Surfer magazine és a The Economist, hogy csak néhányat emeljek ki A gasztro tartalmakat a Bon Appetit magazin és a The Kitchn blog adják nagyrészt, de más klassz források is akadnak.

meat_free_cover_053012.jpg

Természetesen a nagy foodie magazinok mind fejlesztettek saját alkalmazást. Megvásárolható a Bon Appetit többféle táblagépre is (Androidra sajnos még nem), és iPad alkalmazásban élte túl a válságot a személyes kedvencem, a Gourmet is – ez az alkalmazás külön megér egy dalt, vagy posztot. A Good Food és a Saveur is elérhetőek. A Saveur a legkevésbé érdekes azok számára, akik a print magazint is jártaják (ez itthon kevéssé jellemző), de tény, hogy ők használják ki legkevésbé a digitális formátum előnyeit, semmi extra tartalmat nem adnak.

Receptkeresők

A legjobb és legnépszerűbb receptkereső oldalak mind elérhetők mobil alkalmazás formájában. Ezek közül már klasszikus weboldalként is az Epicurious a legjobb, mobil alkalmazásban is az. Régóta használom mobilon, a táblagépre fejlesztett verzió ugyanolyan egyszerűen kezelhető és jól átlátható. Sokan szeretik az Allrecepies.com-ot, jó hír számukra, hogy ez az oldal is létezik táblagépre alakított formában.

Picture 3.png

Kifejezetten a formátum előnyeit használja ki a Foodgawker, ahol a recepteket klikkelhető, nyálcsorgatós képekkel tálalják. És persze Martha Stewart sem marad ki a sorból: az Everyday Food és a MS Makes Cookies képviselik táblagépen az amerikai háziasszonyok gyöngyét.

Szakácskönyvek

Számomra a leglenyűgözőbbek a táblagépre fejlesztett szakácskönyvek. Ezen a téren még van mit olvasnom, éppen csak belekóstoltam a kategória felfedezésébe. Az első ilyen könyv, ami a kezembe akadt, egyik kedvenc NY Times szerzőm, Mark Bittman, táblagépre adaptált könyve, a How to cook everything. Itt aztán tényleg megvan minden: ketyegő óra, ami jelzi az elkészítési időt, a recept több variációja elérhető, kapcsolódó videón nézhetünk meg egy-egy technikát, rengeteg alapinformációt ad, ami nem is annyira alap, hanem egyszerűen csak hasznos vagy érdekes az adott témában.

jamie_1.jpg

Azóta látom, hogy ez a könyv nem egyedüli a témában: megvásárolható Jamie 20 minute meals-je is applikációként, kifejezetten azoknak ajánlom, aki szeretik Jamie-t hallgatni miközben főznek. Nagy előnye az app-nak, hogy közben nem kell a tévére tapasztani a szemünket. A Saveur magazin mostanában tette közzé kedvenc digitális szakácskönyveinek listáját. Ezt nézegetve azt hiszem megoldódik a problémám a szakácskönyv rendeléssel kapcsolatban: ezek a könyvek pillanatok alatt az enyémek lehetnek, nem kell azon izgulnom, hogy eltűnnek-e valahol út közben…

További táblaélmények a 101elmeny.hu-n

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen