Lehet velem vitatkozni ebben a kérdésben, az alábbiakban ugyanis egy teljesen szubjektív válogatás következik. Azokat a gasztroblogokat szedtem össze, amik az elmúlt évek során valamilyen szempontból fontosak lettek számomra. Mindegyiknél elmondom, hogy szerintem miért jó, mert egyáltalán nem egyésrtelmű, hogy valamit csak a receptekért, a fotókért vagy a stílusáért szeretek. Abban viszont egységet alkotnak, hogy meghatározó blogokról van szó, mindegyiktől lehet valamit tanulni. A tanulást nem feltétlenül bloggerként értem, mert az talán egyedül nekem fontos.

1. 101 Cookbooks

Aki egészséges recepteket és egyszerűségükben gyönyörű fotókat keres, jó eséllyel gyorsan rábukkan Heidi Swanson blogjára, ami az egyik legrégebbi gasztroblog – 2003 óra jegyzi. Azóta 2 könyve is megjelent, igazi sztárblogger vált belőle, nem véletlenül. A blog érdekessége és fő erőssége a felhasználóbarát recepteken túl az, hogy Heidi elsősorban természetes, ipari feldolgozáson nem átesett alapanyagokból, teljes kiőrlésű gabonákból süt, főz. Sokat tudhatunk meg tőle akkor is, ha a mindennapok során nem így étkezünk.

Picture 11.png

2. La Tartine Gourmande, Canelle et Vanille

Ez a két blog szinte felcserélhető, de mindkettőt gyakran látogatom, mert olyan életigenlés, vidámság és családias melegség árad belőlük, ami néha nagyon jól jön a panaszkodós mindennapok helyrebillentéséhez. A Tartine Gourmande-ot egy Amerikában élő francia lány, a Cannelle et Vanille-t pedig egy szintén Amerikában élő baszk származású lány írja. Valószínűleg az európai gyökerek miatt is érzem őket közelebb állónak sok más blognál, meg a hasonló élethelyzet miatt is – Bea (La Tartine Gourmande) kislánya nem sokkal R2r után született. Mindeketten nagyon hasonló hangulatú napfényes, vidám, csiricsáré fotókat készítenek és hétköznapi egyszerű ételeket főznek, sokat sütnek és imádják a csokoládét. Nem lehet nem mosolyogva becsukni a blogjukat. Mindkettőjüknek mostanában jelenik meg az első könyve.

Picture 16.jpg

3. What Katie Ate

Katie menő ausztrál food stylist és fotós, anyagai a Martha Stewart és más meghatározó magazinokban jelennek meg. Attól függően, hogy éppen mennyi ideje van, a blog néha hetekig nem frissül. De amikor igen, akkor az olyan is. Nem főztem még innen semmit, pedig biztos nem csalódnék – ide egyértelműen nyálat csorgatni járok. Jellegzetes hangulatú fotók, vintage styling, igazi eye candy még akkor is, ha némelyik tésztaszűrő kanál láttán önkéntelenül is anyukám hetvenes évekbeli konyhája jut eszembe, ami akkor nem tűnt ennyire romantikusnak. Katie mostanában fejezi be első könyvét.

Picture 14.png

4. David Lebovitz

David az édesség, a párizsi gasztrotitkok és az eszméletlen mennyiségű kaja infoáradat megkerülhetetlen guruja. Imádom. Cukrászból lett blogger, több szuperebbnél szuperebb édességes könyv szerzője. Egyik könyvének címe, a The Sweet Life in Paris tökéletesen összefoglalja, hogy miről is szól ez a blog és ez az ember. Lazulás Párizsban, közben egy kis sütögetés, fagylaltkészítés… irigylésreméltó módon élvezi az éltetet, de persze emögött a lazaság mögött rengeteg munka húzódik meg. Facebook oldala naponta többször frissül, linkel, ajánl, megoszt. Megint egy amerikai-francia fúzió, csak most éppen fordítva: egy amerikai Párizsban.

Picture 12.png

5. Delicious Days

A végére jutott az egyetlen igazi európai blogger, egy müncheni lány és férje, de akkor most szólok, hogy a sorrend nem számít! A Delicious Days blogon mindig valami jó ötletbe botlok. Nagyon hasonló az ízlésünk, talán épp ezért az egyik kedvencem (mondom, hogy a sorrend nem számít). Jelenleg épp a chocolate chip cookie  bejegyzésen törö a fejem, nem tudom eldönteni, hogy a sok ízesítés közül, amit felsorol, melyik kettőt válasszam ki, amit azonnal elkészítek, ha hazaérek. Na ezért szeretem. Második könyve jelent meg nemrég, és remélem lesz még sok!

Picture 13_1.png

Lesz még blogválogatás, más szempontok alapján. Addig is kíváncsi vagyok, nektek mik a kedvenceitek?

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

5 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Mivel engem nem erdekel agastronomia,igy mas jellegu blog a kedvenceim.

    Az elso a Bernieland ;bernieland-bernieland.blogspot.com/2011/01/art-or-snobbery.html

    ezt en vezetem,neha frissitem,neha nem,altalaban nem.Meg kovetoket sem szerzek,de imadom,viszont nincs idom irni;-00Nagy kedvencem,es meggyozodesem szerint a legjobb blog a neten az a mademoiselle poirot.Zsenialis.Imadom a stilusat,egy francia no,enterior designer,egyszeruen szenzacios.Mas kerdes,h nem lenne energiam,se kedvem utana csinalni,leven lusta dog vagyok,de imadom a kepeit:)))Szoval a blogot itt talalod

    mademoiselle-poirot.blogspot.com/ Van meg de most csak o jut eszembe,lusta vagyok,egyebkent a blog kepemen en vagyok,de a baratnom fotosoppolta,de eloben ugyanilyen vagyok,de nyilvan nem ennyire festoi lol