Készülök már egy ideje a tökéletes lila fagyi elkészítésére. Először a magam felé támasztott legmagasabb elvárásnak szerettem volna megfelelni és lila füge fagyival előrukkolni, de még nem sikerült beszereznem a megfelelő mennyiségű füge alapot (nem adom fel!). Viszont lázasan dúl éppen másik szerelmem, az áfonya, szezonja, így semmi kétség nem volt affelől, hogy néhány deka a kis kék golyócskákból a fagyigépemben találja magát hamarosan. Ez meg is történt, de az első adag olyan gyorsan tűnt el a tálból, hogy nem sikerült lencsevégre kapnom. Nem is baj, mert így egyből még egy adagot kellett készítenem, ami a recept tökéletesítésére is alkalmat adott.

Tejszínes áfonya fagyi


Szerettem volna igazi szép lila színű fagyit kapni, ezért nem paszíroztam át a gyümölcsöt (mint pl. itt), és bennehagytam a gyümölcsdarabokat is a kontraszt miatt (+ én szeretem, ha kerülnek rágcsálni való darabkák a fagyiba). A kilakult és éppen kedvenc tejszínes alapot (2,5 dl tej + 4 dl tejszín + 4 tojássárgája + 12 dkg cukor) dúsítottam. Az eredménnyel nagyon elégedett vagyok, pont annyira krémes, áfonyás és nem utolsó sorban lila, mint elterveztem.

Recept (kicsit kevesebb, mint 1 l fagyihoz)

1 1/2 csésze áfonya (nem mértem le)
2,5 dl tej
4 dl tejszín
4 tojássárgája
12 dkg + 2 ek cukor
1/2 citrom leve
1 tk vaníliakivonat
1 ek créme de cassis (feketeribizli likőr)

Az áfonyát megmosom, kis lábosba teszem a 2 ek cukorral és közepes lángon addig főzöm, amíg levet ereszt és a bogyók egy része kipukkad. Leveszem a tűzről, félreteszem (ha szeretném, most átpaszírozhatnám egy szűrőn, hogy homogén masszát kapjak). Amikor egy kicsit lehűlt hozzákeverem 1/2 citrom levét és a likőrt.
A tejet a tejszínnel forráspontigig melegítem, de nem forralom fel. Félreteszem. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverem és lassan ráöntöm a meleg (de nem forró) tejszínes tejet, közben folyamatosan keverem, nehogy a tojás összeugorjon. Visszaöntöm az egészet a lábosba és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm. Akkor van kész, ha kanál hátulját bevonja. Jeges fürdőbe teszem, hogy ne főjjön tovább és hozzákeverem a gyümölcsös keveréket. Alaposan elkeverem, majd teljesen lehűtöm – jó ha éjszaka a hűtőben tud pihenni. Amikor elérkezett a pillanat, a fagyigépbe öntöm, 30-40 perc alatt krémes, habos lesz. Utána nem árt 1-2 órára mélyhűteni. Tálalás előtt min. 15-20 perccel kiveszem a mélyhűtőből, hogy gombócolhatóra olvadjon.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkSzakácskönyvajánló
Következő cikkGyors tikka
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

4 HOZZÁSZÓLÁS