A padlizsán is lila

… és finom is, ergo szeretem. Idén valahogy mégiscsak kevésszer került az asztalra, de talán még nincs késő, tart a szezon. A képen látható formájában, vagyis töltve, gyakrabban készítem mint bármilyen más felfogásban, mert a töltelék a pillanatnyi igényeknek, hangulatnak megfelelően változtatható. Tényleg csak azon múlik, hogy mihez van kedvünk (vagy mi van éppen otthon). Ez a mostani 2 in 1 recept, mert a fűszeres rizst, ami a padlizsánhajókba került gyakran szoktam köretnek is készíteni – most viszont akkora adagot sikerült belőle egyszerre összehozni, hogy még a padlizsánokba is jutott bőven. Egy újabb recycling projekt, huh.

Fűszeres, csicseriborsós rizzsel töltött padlizsán


Recept (4 személyre)

Fűszeres rizs
20 dkg Basmati rizs (1 csésze)
1 dob csicseriborsó konzerv
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 nagyobb paradicsom
3 tk garam masala
2 tk madras curry por
4 szem zöld kardamom
1/2 tk kurkuma

frissen őrölt bors
2 ek olaj

A rizst 20 percre hideg vízbe áztatom, majd lecsepegtetem. Kétszer annyi (2 csészényi) sós vizet felforralok és belteszem a rizst, a kardamom szemeket (előtte kicsit meg lehet őket törni, így intenzívebb lesz az ízük), 1 tk garam masalát és 1 tk curry port. Mintha tésztát főznék, a rizst alacsony lángon puhára főzöm, amíg a teljes vízmennyiséget fel nem veszi és megpuhul. Közben a hagymát nagyobb darabokra aprítom, a fokhagymát összetöröm és a felhevített olajon mindkettőt kissé megpárolom, nem kell üvegesre, lesz idejük puhulni. Hozzáadom a lecsepegtetett csicseriborsót és a kurkumát, 1-2 percig pirítom, beledobom a felkockázott paradicsomot és addig kevergetem, amíg levet ereszt és az egy kicsit besűrűsödik. Eddigre megpuhul a rizs, hozzáadom a hagymás, csicseriborsós alaphoz és alaposan összekeverem. A maradék fűszerekkel ízesítem, egy kicsit lepirítom és ha nem töltöm padlizsánba (vagy másba), köretként fogyasztható is.


Töltött padlizsán
6 kisebb padlizsán

frissen őrölt bors
2 tk őrölt római kömény
3 ek olaj
20 dkg rizsből készült fűszeres rizs
10 dkg füstölt sajt

A padlizsánokat megmosom, hosszában kettévágom és kanállal a húsukat kikaparom. A megmaradt csónakok ne legyenek vastagabbak 0,5 cm-nél. A kikapart húst és a csónakokat is besózom és 20-30 percig állni hagyom (a csónakokat lefordítva, hogy a keletkező lé lecsepegjen, a többit szűrőben). Ezután az egészet leöblítem, a csónakokat szárazra törlöm, sózom borsozom, félreteszem. A padlizsánok húsát felkockázom, az olívaolajon “töttyedésig” pirítom, közben sózom, borsozom és megszórom római köménnyel. Ezt a fűszeres rizshez keverem és a kivájt padlizsánhéjakba kanalazom. Közepesen meleg (180 fok) sütőben 30-40 perc alatt készre sütöm. 10 perccel a sütési idő vége előtt reszelt füstölt sajttal megszórom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -