Ajvár és Ljutenica
Havas DóraAz ajvárt mindenki imádja és mi még tudjuk fokozni az imádatot - úgy hívják: ljutenica (az ajvár paradicsomos, chilis testvére). A biztonság kedvéért mindkettőt elkészítettem, döntsétek el ti, hogy melyik a jobb
Ljutenica
1 kg kápia paprika
70 dkg paradicsom
4 evőkanál olívaolaj
1 dl fehérborecet
1 evőkanál barnacukor
1 teáskanál só
1 fej fokhagyma
1 nagy csokor petrezselyem
1 db chili paprika
A paradicsomokat bevágjuk és leöntjük forró vízzel, majd lehúzzuk a héjukat és feldaraboljuk őket. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk és rádobjuk a paradicsomokat, a karikákra vágott chili paprikát, az egészre fehérborecetet öntünk, megszórjuk sóval és barnacukorral. Addig főzzük, amíg elfő a leve és elkezd besűrűsödni. Az előre megsütött paprikáknak lehúzzuk a héját, feldaraboljuk őket és a paradicsomhoz adjuk. (Előzőleg a paprikákat megmostuk, sütőpapírral bélelt tepsire tettünk és 190 fokon kb. 40 percig sütöttük, ezután áttettük egy tálba őket, fóliával lefedtük és hagytuk, hogy a saját gőzében még párolódjon) A petrezselymet nagyobb darabokra vágjuk és aprítógépbe tesszük a fokhagymával együtt. Alaposan összedaráljuk, majd a paradicsomos, paprikás alaphoz adjuk és lekvársűrűségűre főzzük.
Ajvár
1 padlizsán (kb. 400 g)
6 kápia paprika
4 gerezd fokhagyma
½ só
1 csipet bors
1 teáskanál borecet
A padlizsánt és a paprikát sütőpapírral leterített tepsire tesszük és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A padlizsánt 40, a paprikát kb. 30 percig, amíg a héja megfeketedik. Ezután a paprikákat óvatosan egy mély edénybe tesszük és 15 percre lefedjük, így a héjűt könnyen le lehet majd húzni. Ha letelt az idő, kicsumázzuk, majjait eltávolítjuk és héját lehúzzuk a paprikának.
A padlizsán húsát kikaparjuk, majd a fokhagymával leturmixoljuk. Hozzáadjuk a paprikát, és addig turmixoljuk az egészet, amíg krémessé válik. Sózzuk, borsozzuk, végül hozzáadjuk az olíva olajat és az ecetet és még egyszer átturmixoljuk.