Almás-húsos hasé

Ez a recept pofonegyszerű. Sertéshús helyett lehet használni akár levesből megmaradt csirkehúst vagy a hétvégi sültet is. Uzsonnának is kiváló, de egy lusta hétvégi tévézésnek is tökéletes kísérője.

Hozzávalók 4 személyre:
1 evőkanál olívaolaj
1 szál póréhagyma, vékonyra szelve
50 dkg darált sertéshús
2 savanykásabb alma (kb. 30 dkg), kockákra vágva
2 evőkanál mustár
csipetnyi fahéj
csipetnyi római kömény
50 dkg leveles tészta
5 dkg darált dió
1 tojás, felverve
só és frissen őrölt bors

Elkészítés:

Egy serpenyőt felhevítünk, majd beleöntjük az olívaolajat. A vékonyan felszeletelt póréhagymát karamellizáljuk rajta. Ez kicsit hosszabb művelet, folyamatosan pótoljuk a vizet a serpenyőbe, ez fogja adni a töltelék tartását, úgyhogy ne spóroljunk az idővel. A karamellizált póréhagymára dobjuk rá a sertéshúst, és jól pirítsuk le, úgy, hogy közben fakanállal folyamatosan szétválasztjuk az összeragadt darabokat. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Ha a hús már átsült, a kockára vágott (kb. 1×1 cm) almát adjuk hozzá, vegyük lejjebb a lángot, és forgassuk össze a mustárral, a fahéjjal és a római köménnyel. 4-5 percig pároljuk együtt, hogy kicsit megpuhuljon az alma.

A sütőt 180 fokra melegítsük elő, és egy nagy tepsire terítsünk sütőpapírt. A leveles tésztát, ha kell, nyújtsuk ki, és vágjunk belőle 4 db 15×30 cm-es téglalapot. A hosszabb felét kétoldalt kicsit átlósan kb. 2 cm-enként vágjuk be, úgy, hogy középen hagyjunk egy 5cm-es sávot, ahová a tölteléket tesszük majd.

A töltelék alá szórjuk a darált diót. Helyezzük a tölteléket középre, majd felülről haladva az oldalakat váltogatva hajtsuk a tésztát a töltelékre. A két végét nyomkodjuk le. A kész tésztát kenjük meg a tojással, majd az előmelegített sütőben süssük 15–20 perc alatt aranybarnára.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -