Almás-mandulás kenyérpuding

Minden nagyképűség nélkül ki merjük jelenteni, hogy ez az egyik legklasszabb őszi desszert. Legalábbis 2019-ben ezt gondoljuk, reméljük kitart a lelkesedés és pár év múlva is igazolva látjuk ezt a véleményt. Hogy miért gondoljuk ezt? Legyen elég annyi, hogy mandulavak, fehéjas alma, vajas kalács és sült tojáshab a főszereplők.

Hozzávalók 6-8 személyre

5 dkg vaj + a forma kikenéséhez
3 tojás
7 evőkanál cukor
1 evőkanál vanília kivonat
1 dl tej
1 dl tejszín
20 dkg kalács
50 dkg alma

6 ek mandulavaj
1/2 teáskanál fahéj

Elkészítés:

A mandulavaj elkészítéséhez 20 dkg mandulát késes robotgépben vagy turmixgépben finomra őrlünk, többször átvekerjük, majd ha már nem őrli simábbra a gép, 1-2 evőkanál étolajat adunk hozzá és simára dolgozzuk. Tiszta befőttes üvegbe tesszük és felhasználásig a hűtőben tartjuk, a tetejére olajat öntünk, így nem romlik meg.

A pudinghoz a sütőt 180 fokra előmelegítjük és egy szögletes kenyérsütőformát alaposan kivajazunk. A tojásokat kettéválasztjuk két keverőtálba. A fehérjét betesszük a hűtőbe, amíg a többit elkészítjük.

A sárgáját kikeverjük 2 evőkanál cukorral, a vanília kivonattal, 1 csipet sóval, a tejjel és a tejszínnel. A kalácsot szeletekre vágjuk és megforgatjuk a vaníliás tejben.

Az almákat meghámozzuk, kivájjuk a magházukat és cikkekre vágjuk. 2 evőkanál cukrot kikeverünk a fahéjjal és az almát összeforgatjuk vele.

A kalácsszeleteket felét  lerétegezzük az előkészített form aljára, megkenjük őket a mandulavaj felével, ráfejtetünk az almacikkeket, majd megismételjük a rétegezést. A forró sütőben 30 percet sütjük.

A fehérjét egy kézi robotgéppel habbá kezdjük verni, amikor már kezd habosodni hozzáadunk egy csipet sót és 3 evőkanál cukrot. Stabil, kemény habot verünk belőle. Az elősütött felfújtat kiemeljük a sütőből, feldíszítjük a habbal és visszatesszük 15 percre sülni.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -